На вишевековном задатку: Католичка црква против ћирилице!


Државну политику следи и католичка црква: ”Ми смо уз народ, а после свега што се догодило ћирилици није место у Вуковару”
Државну политику следи и католичка црква: ”Ми смо уз народ, а после свега што се догодило ћирилици није место у Вуковару”

Акцијом званичног назива “Не ћирилици” у 200 сакралних објеката Католичка црква је директно и без скривања имала логистичку улогу у прикупљању потписа за референдум о укидању ћирилице, пише загребачки “Јутарњи лист”.

Објављујући попис места где су потписи прикупљани, лист преноси изјаву једног загребачког свештеника који је рекао: ”Ми смо уз народ, а после свега што се догодило ћирилици није место у Вуковару”.

„Европејци на задатку“ (слика је фотомонтажа)

Тиме је, пише хрватски дневник, он барем незванично објаснио зашто је Црква ушла у аранжман око, и етнички и законски, изузетно спорног референдумског предлога.

Подсећа се да је још у априлу кардинал Јосип Бозанић у Вуковару подржао настојања удружења ветерана да се тај град прогласи местом посебног пијетета и изузме од примене Уставног закона који дефинише увођење ћирилице у јавну употребу.

Преци започели…

Католичка хијерархија више се не труди да прикрије свој велики анимозитет према влади Зорана Милановића, пише лист и додаје да су у прошлости критике ишле преко неформалних медијских порука, а сада, како наводи, чак и бискупи потпуно отворено пласирају увредљиве поруке.

Подсећа се, такође, да је пре неколико дана сисачки бискуп Владо Кошић на свом Фејсбук профилу о актуелној влади написао: “Вероватно су то људи којима не треба народ. И ту се показује да сам имао право када сам ову власт – на примеру насиља које је применила на ветеранима у Вуковару – назвао противнародном”.

Потомци настављају...
Потомци настављају…

Извор: Тањуг


Напиши коментар