Подршка за изградњу Меморијалног центра жртвама геноцида од председника Србије


Недужне жртве морају да буду опомена генерацијама

Председник Србије Томислав Николић подржао је данас иницијативу за подизање меморијалног центра српским жртвама геноцида у 20. веку како би најшира јавност чула за несреће и страдања српског народа, а уједно је оценио и значај адекватног обележавања 100 година од почетка Првог светског рата.

Николић и чланови делегације Друштва за подизање меморијаног центра, с којима се данас састао, навели су да, током обележавања 2014. стоте годишњице избијања Првог светског рата, посебну пажњу треба обратити како би се одлучно одговорило на покушаје прекрајања историје и пребацивања кривице за избијање Великог рата на Србију.

На састанку је закључено да „српски народ заслужује да се за његова страдања и његове жртве чује у свету и да човечанство сазна кроз какве је несреће све пролазио за само један век„, наводи се у саопштењу из председниковог кабинета.

Злочини који се не смеју заборавити. На слици, побијена српска деца од стране усташа
Злочини који се не смеју заборавити. На слици, побијена српска деца од стране усташа

Делегацију Друштва за подизање меморијалног центра српским жртвама геноцида у 20. веку чинили су Василије Крестић, Александар Матановић, Радомир Дмитровић и Миливоје Иванишевић. Председник је пружио потпуну подршку пројекту изградње Меморијалног центра и предложио да се о целој идеји информише и Влада Републике Србије.

Извор: Блиц, Бета, Магацин


Напиши коментар