Уље конопље – најбољи забрањени лек за све?


Грађевинска биљка - конопља као решење за приступачне одрживе домове
Грађевинска биљка – конопља као решење за приступачне одрживе домове

Историја употребе конопље у лековите сврхе запањујуће је дуга. Као лек, спомиње се у најстаријој познатој збирци прописа за израду лекова, фармакопеји кинеског цара Шен Нонга. У тој збирци Шен Нонг, који се сматра оцем кинеске медицине, о конопљи говори као о леку за готово све болести. Конопља се за лечење користила се у древном Египту, Индији и Грчкој. Спомиње ју и Херодот.

Током средњег века, након многих жестоких дебата због пропратног опијајућег деловања, Ислам је такођер прихватио разлику између кориштења конопље у циљу лечења и њеног уживања за ‘рекреацију’. Као легално лековито средство конопља се у Европи и Америци успешно користила стотињак година, од почетка деветнаестог до почетка двадесет столећа. Након тога се њезина употреба почела поступно да се ограничава, а затим забрањује, како је и остало до данас.

Универзални лек за све болести

Канађанин Рик Симпсон апсолутно је сигуран у његову голему делотворност.

konoplja-zelenaНакон што се њиме излечио од рака коже, током задњих десетак година великом броју људи помогао је да излече лакше и теже болести, укључујући и рак. Симпсон тврди да се рак уз помоћ уља начињеног по његовом рецепту може излечити и у одмаклом стадијуму, под условом да витални органи нису пропали до мере до које је њихов опоравак немогућ.

О делотворности уља од конопље постоје бројна сведочанства људи који су га користили. Независно д њихових, као и од Симпсонових тврдњи, спроведени су експерименти на лабораторијским животињама који потврђују његову делотворност.

Према извјештају Natural Newsa, тим научника из Мадрида је још почетком 2000. године уз помоћ инекција ТХЦ-а (активног састојка конопље) излечио рак мозга код пацова, и то своје научници су објавили у Nature Cancer Review. И пре њих, 1974. године, истраживачи медицинског колеџа у Виргинији, током лабораторијских експеримената на животињама открили су да ТХЦ успорава раст туморских станица код рака плућа, дојке и леукемије. Додуше, тај експеримент је од стране Националног института спроведен са циљем тражења доказа да ТХЦ оштећује имунолошки систем, али како су резултати показали сасвим нешто друго, брзином муње сакривени су под тепих. Исту судбину доживела су многа научна истраживања која се спроводе још од педесетих година прошлог века па до данас. Погађате, политика увек штити интересе крупног капитала па тако и фармацеутских индустрија.

cannabislilly

Индустријска конопља уопше нема ТХЦ-а, међутим користи се као суперхрана јер садржи многе друге лековите састојке.

Последње што би јој било у интересу јесте да људима пружи могућност да узгојом конопље у властитој башти дођу до делотворног лека. Ипак, истраживања се и даље врше и презентују на местима у чију репутацију је тешко сумњати. Једно од таквих истраживања, чији су резултати доказали да ТХЦ активира биолошке механизме који спрјечавају делење станица рака и онемогућује им прехрану, презентовано је 2007. године на конференцији Америчког удружења за истраживање рака у Лос Анђелесу.

konopljino-uljeТоком различитих експеримената вршених од 1950-те, службено је установљено да је конопља одличан антибиотик, да помаже код глаукома, Паркинсонове болести, акутне и кроничне боли, ПТСП-а, реуматских болести, хроничног умора и губитка апетита.
Недавна истраживања показала су да делотворно делује у лечењу шизофреније. Неслужбено, у складу са тврдњама људи који су се излечили специфичним рецептом – уљем од конопље – том попису можемо додати и болести попут карцинома, мултипле склерозе, АИДС-а, дијабетеса, Кронове болести, астме, алергије, псоријазе и многе друге.

Према службеним (и неслужбеним) истраживањима, уље конопље може помоћи код…

свих врста карцинома
алергије и астме
мултипла склерозе
АИДС-а
Кронове болести
дијабетеса
Паркинсонове болести
глаукома
ПТСП-а и депресије
артритиса и реуме
хроничног умора
различитих врста инфекција
шизофреније
екцема, дерматитиса и псоријазе

Била и остаје забрањена

konoplja policijaНажалост, уље од конопље у већини земаља немогуће је легално набавити. Конопља (познатија као канабис или марихуана) сматра се дрогом. Сађење, поседовање и продаја конопље у већини земаља света забрањено је и кажњиво. (У неким европским земљама попут Немачке, Аустрије, Чешке, Пољске и Холандије употреба марихуане у медицинске сврхе је дозвољена.)

Уље које се код нас продаје под називом ‘уље конопље’, добијено је хладним прешањем семенки конопље. Такво уље, иако посједује многе вредне састојке, не садржи активни састојак ТХЦ који има снажно лековито дјеловање. Уље које препоручује Симпсон израђује се од пупољака женске биљке конопље.

Симпсон тврди да је њиме излечио хиљаде оболелих од рака, и конопљу прозива ‘чудотворном биљком’, од које никада нико није умро, или постао физички овисан о њој.
Такође истиче да је његово уље толико делотворно јер је направљено од најквалитетније сировине, да многи покушавају да га копирају и затим за велики новц продају обично ‘смеће’.

У складу са тим препоручује велики опрез. Своје уље не продаје, али зато свакоме ко се одлучи на тај начин лечења, савјетује да га сам изради у кућној радиности.

Извор: Алтернатива за вас


Напиши коментар