Британија: Напад у Паризу као алиби за забрану сервиса за бесплатне порука на телефонима!


Када су се милиони окупили ове недеље на улицама Париза од стране владајућих упућене су поруке као што су „екстремизам неће зауставити слободу говора“, ипак, како то обично буде након сваког напада ове врсте, може се очекивати ерозија грађанске слободе, повећање надзора над становништвом и на крају, иронично – ограничавање слободе говора.

Које ће мере по овом питању увести Француска, тек ћемо да видимо, а тренд се већ осећа у Европи. Британски премијер Дејвид Камерон најавио је како се разматра блокада приступа према две популарне апликације за инстант размеену порука, Snapchat и WhatsApp, уколико његови Конзервативци победе на изборима у мају ове године. Реч је о агенди његове странке за јачање надзора као одговор на прошлонедељни напад у Паризу.

Британија је, уз Француску, такође једна од кључних земаља из које су екстремисти последњих година отишли да ратују у Сирију па је јасно када се врате у Британију постају потенцијална претња за националну безбедност.

Зашто се Камерон окомио баш на ове две апликације? Разлог је једноставан – управо ове апликације уређене су на начин да их тајне службе јако тешко могу пратити. Апликације користе посебну технику заштите података тако да корисници путем својих моилних телефона могу да размењују поруке без да поруке остају у архиви које би касније могле да буду прегледане од стране шпијунских служби.

dejvid-kameron

Да ли желимо да допустимо средства комуникације између људи која не можемо прочитати?„, поручио је Камерон истичући како жели „заштитити Британију“.

На мети би се могле наћи и неке друге апликације као што су iMessage и FaceTime.

Из компаније WhatsApp истичу како не намеравају да мењају своју пословну политику па ће и даље корисницима омогућавати размену порука уз заштиту података.

За многе кориснике модерних технологија ово је постала нарочито важна ствар, посебно након што је Едвард Сноуден открио до које тачке стране обавештајне службе, на челу са америчким НСА-ом, шпијунирају становнике широм света, а посебно Европљане.

Извор: advance.hr
Обрада: Магацин


Напиши коментар