Пирот: Сајам пиротске пеглане кобасице од 31. јануара и 1. фебруара


Пеглана кобасица прави се једино у пиротском крају
Пеглана кобасица прави се једино у пиротском крају


Сајам пиротске пеглане кобасице биће одржан 31. јануара и 1. фебруара у Спортској дворани „Кеј“ у Пироту а, према речима организатора, интересовање за ту манифестацију је велико.

Директор Туристичке организације Пирот Братислав Златков рекао је агенцији Бета да је пријављено 36 излагача.

Он је додао да за Сајам пиротске пеглане кобасице влада велико интересовање туриста, нарочито из Бугарске. „До сада Туристичка организација има више од 1.000 резервација. Резервација карата је у току, а продаја у просторијама Туристичке организације почиње 20. јануара“, казао је Златков.

Шта је Пеглана кобасица?

Пеглана кобасица прави се једино у пиротском крају током зиме и то од најквалитетнијег козјег, јунећег и овчијег меса са доста белог лука и паприке, али без икаквих адитива, конзерванаса и додатних масноћа и без икакве термичке обраде.

Пеглање кобасице
Пеглање кобасице

Суше се на промаји на тавану и сваки дан пеглају флашом, због чега су и добиле назив пеглане кобасице. Многи људи их сматрају и афродизијаком. Пиротска пеглана кобасица, је поред качкаваља и ћилима, један од „заштитних знакова“ Пирота.

Поред централног догађаја, Сајам ће имати и пропратне манифестације. За излагаче сувенира и производа домаће радиности испред хале „Кеј“ биће посебно опремљен простор, док је у време одржавања Сајма у просторијама Омладинског културног центра планирана презентација пиротских традиционалних специјалитета Удружења „Темштанке“ и „Изворско зрно“.

Цена карте за овогодишњи Сајам пиротске пеглане кобасице остаће на нивоу прошлогодишње, односно 400 динара. Организатори су Туристичка организација Пирота, Удружење произвођача пеглане кобасице и Дом културе, а генерални покровитељ је општина Пирот.

Извор: Танјуг


Напиши коментар