Правда у Хрвата: Уставни суд укинуо пресуду Главашу за бацање у Драву седам везаних српских цивила


Уставни суд Хрватске укинуо је осуђујућу пресуду Врховног суда Бранимиру Главашу за ратне злочине над српским цивилима у Осијеку 1991. године, објављено је у Загребу.

Суд је наложио Врховном суду понављање поступка којим је потврђена осуђујућа пресуду загребачког Жупанијског суда, а Главашу изречена осмогодишња затворска казна коју већ годинама служи у БиХ. Укинута је пресуда и осталим суосуђенима у том случају, објавио је Уставни суд у образложењу које преноси Т-портал.

Главашев правни тим уставну тужбу поднео је пре више од четири године.

Због ратног злочина над српским цивилима у Осијеку 1991. Бранимир Главаш правоснажно је осуђен на осам година затвора, а казну је потврдило и правосуђе у БиХ. Он у БиХ служи затворску казну будући да је у мају 2009, уочи изрицања пресуде у Хрватској, побегао у суседну државу чије држављанство такође има. До сада је одлежао три петине затворске казне.

Главаш је осуђен у случају познатијем као „селотејп“ због тога што је припадницима тзв. Самосталне ускочке сатније (СУС) наредио хапшење, мучење и убиства седам српских цивила. Убијени су бачени у Драву везаних руку и са селотејп траком залепљеном преко уста.

У другом случају познатијем као „гаража“ осуђен је за мучење и убиство Чедомира Вучковића и мучење Ђорђа Петровића у гаражи осијечког Секретаријата за народну одбрану, на чијем челу је био 1991.

Главаш је први хрватски политичар осуђен за ратне злочине.

Предлог Магацин-а:

Бољковац: Хрватска је прва напала Србе
Хрватска правда: Пали, силуј и буди награђен

Извор: Факти


Напиши коментар