Sputnik: Битка за аеродром у Доњецку је весник рата већих размера (ВИДЕО)


© AFP 2015/ VASILY MAXIMOV
Фото: Спутник, © AFP 2015/ VASILY MAXIMOV

Ако украјинска војска заузме доњецки аеродром то ће означити почетак рата већих размера, пише агенција Sputnik.
Имајући у виду изузетну војно-стратешку важност доњецког аеродрома, његова окупација од стране кијевске војске ће, изгледа, служити као знак рата већих размера у садашњости или у најскоријој будућности„, објашњава Sputnik.

По мишљењу агенције, ако заузме аеродром, украјинска војска ће моћи да добија стално појачање у виду војске и технике што ће јој омогућити, између осталог, да се врати бомбардовању кластерном и фосфорном муницијом на територији ДНР и ЛНР, укључујући и бомбардовање мирног становништва. Управо зато су, додаје Sputnik, дејства устаника на аеродрому „обазриво одбрамбена“.

Агенција подвлачи да стање „замрзнутог конфликта“ није ишло у прилог ни Кијеву, ни Вашингтону: они су желели да што је могуће пре униште устанике и да у Источној Украјини неутралишу отпор власти која се учврстила услед Евромајдана.

Sputnik сматра да ће „пре или касније“ Кијев покушати да искористи заузете позиције како би се „једном заувек“ избавио од опозиције. То на крају може довести до тога да се ратна дејства одвијају у непосредној близини руске територије.

ББЦ је објавио снимак из ваздуха разореног аеродрома у Доњецку. (Извор: Танјуг/YouTube BBC)

Извор: Глас Русије


Напиши коментар