Србији од Брисела опет „пацке“: Уведите санкције Русији!


У нацрту резолуције Европског парламента о Србији похваљена посвећеност Владе реформама, али и изражена забринутост због претњи новинарима и кршења претпоставке невисности окривљених за корупцију.

Србија би требало да настави са унутрашњим реформама и да усклади спољну политику са ЕУ, укључујући и став према Русији, наведено је у првој верзији нацрта резолуције о Србији коју је припремио известилац Европског парламента Дејвид Мекалистер.

Парламент поздравља посвећеност владе Србије европским интеграцијама и активном спровођењу друштвено-економских реформи„, каже се у документу који ће се касније овог месеца наћи пред члановима Спољнополитичког комитета ЕП.

У нацрту резолуције се указује да је темељна примена усвојених реформских закона кључни индикатор успеха процеса интеграција и да је неопходан даљи напредак на реформи правосуђа како би што пре била отворена поглавља 23 и 24 преговарачког процеса која се односе на владавину права.

Позивамо Србију да усклади своју спољну и безбедносну политику са ЕУ, укључујући и политику према Русији, уз жаљење што се Србија није придружила рестриктивним мерама према Русији„, пише у нацрту.

Када је реч о дијалогу о нормализацији односа Београда и Приштине, Мекалистеров нацрт констаује да је овај процеш током прошле године био успорен, због избора у Србији и на Косову, уз позив да се дијалог на високом политичком нивоу што пре настави.

Подвлачимо да преговарачки оквир захтева напредак у процесу нормализације под поглављем 35 паралелно са напретком осталих поглавља, као и да поглавље 35 треба отворити међу првима„, стоји у документу.

Мекалистер је похвалио Србију због унапређења регионалних односа и у том смислу посебно поменуо посету албанског премијера Едија Раме Београду у новембру ове године.

Србија се такође похваљује због усвајања Стратегије против дискриминације и успешног одржавања Параде поноса у септембру.

Извор: Тањуг


Напиши коментар