Турска не признаје геноцид Јермена


јеrmenke1
Јерменске хришћанске девојке које су турци након силовања разапели на крстове за време Првог светског рат

Пише: Руфиз Хафизоглу – “ Тренд “ (Азербејџан)

Турска не признаје да су догађаји из 1915. године били геноцид Јермена, изјавио је за турску ТВ „Абер“ председник Турске, Тајип Реџеп Ердоган.

Председник Турске је рекао да је Турска више пута саопштила да је прегледала своје архиве да би разјаснила догађаје из 1915. године.

„Ако Јерменија има такве архиве, нека и они прегледају своје, да открију истину о догађајима 1915.“, рекао је Ердоган. „Овим питањем морају да се баве историчари. Ми смо предали више од милион докумената.“

Турске власти су се у више наврата обраћале Јерменији. Поруку је 24. априла, 2014. јерменском народу упутио и Реџеп Тајип Ердоган, и у њој рекао да су догађаји из 1915. године били тешка времена не само за Јермене, већ и за Арапе, Курде и припаднике других народа који су живели у Турској.

Јерменија и јерменски лоби тврде да је претходник Турске, Отоманска империја, 1915. године наводно извршила геноцид над Јерменима који су живели у турској Анадолији. Турска је увек одговарала да геноцида није било.

На свим јавним местима, широм Османлијске империје, на раскршћима и трговима могло се видети коље пободено у земљу на чијем су врху биле одсечене јерменске главе
На свим јавним местима, широм Османлијске империје, на раскршћима и трговима могло се видети коље пободено у земљу на чијем су врху биле одсечене јерменске главе

Јермени се све више труде да промовишу „геноцид“ свог народа у свету, и постигли су његово признање од парламената неких земаља.

Турски премијер Ахмет Давутоглу је раније рекао да стално истицање догађаја из 1915. штети нормализацији односа Анкаре и Јеревана.

Он је рекао да Анкара жели нормализацију односа са Јереваном, али да Јерменија треба да одбаци своје стереотипне погледе на поменуте догађаје. Давутоглу је рекао да би Турци и Јермени заједничким снагама могли да реше заједничке проблеме.

Предлог Магацин-а:

Ко се сећа турског геноцида над Јерменима?

Извор: Turkey does not recognize „genocide“ of Armenians
Превод: Ћирилизовано за ЕВРОАЗИЈА.ИНФО


Напиши коментар