Веровали или не Србија једина у региону „одобрава“ касетне бомбе!


"Танк" као овај на слици може да садржи и до 600 касетних бомби
„Танк“ као овај на слици може да садржи и до 600 касетних бомби

Србија је једина држава у региону која још није приступила Конвенцији о забрани касетне муниције, иако је и сама жртва те врсте наоружања, упозорили су представници удружења Акција и помоћ.

Они су јуче на трибини организованој на Правном факултету у Нишу подсетили да је Конвенцију о касетној муницији до сада потписало 115 земаља, а ратификовало њих 86.

Професор Правног факултета у Нишу Небојша Раичевић оценио је да не постоје правне препреке да Србија приступи Конвенцији која је на снази од 1. августа 2010. године.

Експлозија касетне бомбе у центру Ниша током НАТО бомбардовања
Експлозија касетне бомбе у центру Ниша током НАТО бомбардовања

Основно питање око приступања Конвенцији је интерес државе. Наша држава мора да одлучи да ли би јој то било од користи или не. Одлука о приступању још није донета вероватно због тога што се ради о веома сложеном питању„, казао је Рачевић.

Он је истакао да Конвенција с једне стране забрањује употребу, производњу, складиштење и пренос касетне муниције, а с друге стране предвиђа помоћ за директне и индиректне жртве касетне муниције.

Како је навео, касетне бомбе и даље представљају опасност за грађане Србије.

Члановима помоћ за рашчишћавање

Слађан Вучковић, председник Удружења „Акција и помоћ“ и сам је жртва касетне бомбе
Слађан Вучковић (на слици лево), председник Удружења „Акција и помоћ“ и сам је жртва касетне бомбе

Председник удружења „Акција и помоћ“ Слађан Вучковић, који је и сам жртва касетне муниције, изјавио је да је неопходно да држава што пре приступи Конвенцији о касетној муницији. „Приступањем Конвенцији, добили би од развијених земаља потписница помоћ за деконтаминацију. У нашој земљи постоје и даље велика подручја која нису очишћена од касетних бомби, као и делови Саве и Дунава„, рекао је Вучковић.

Ради се о оружју које може да експлодира и десетинама година након бомбардовања. Дизајнирано је и обојено тако да привлачи пажњу, тако да су његове најчешће жртве цивили„, казао је Вучковић.

Према његовим речима, 90 одсто укупног броја жртава касетне муниције чине цивили, а међу њима чак трећину чине деца.

Трибину „Када би Србија приступила Конвенцији о касетној муницији“, организовало је Удружење грађана „Акција и помоћ“ уз подршку организације „Hendikep Internacional“, Правног факултета и нишког Медија центра.

Потпишите петицију за забрану касетне муниције ОВДЕ.
Потпишите петицију за забрану касетне муниције ОВДЕ.

Предлог Магацин-а:

Америчка донација Србији: Касетне бомбе на преко 800 хектара
Нишлије: НАТО зликовцима никад нећемо опростити касетне бомбе!
Срамота српског режима и Србије: Амерички маринци у шетњи по Нишу

Не заборавимо злочин, упозоримо на опасност – поделите текст.

Извор: Бета


Напиши коментар