Београд очима америчког путника, 1961. (ВИДЕО)


bg putnik v

Путопис никада није пуки документ. Путопис увек лаже. Прилог пред вама је видео-разгледница из Београда 1961. Снимио ју је непознати амерички туриста

Бирајући шта ће записати, снимити или нацртати, путописац ствара своју малу, нову, нужно субјективну фикцију. Човек кога је путописац снимио може нам се учинити типичним представником своје улице, земље, класе, културе, док је путописац одабрао можда баш најчуднијег чудака који га је привукао силом тренутка. Зато не верујте путописцима. Уживање у путописним и документарним записима увек је игра тумачења – пролазак кроз лавиринт ауторових наклоности, вредности, идеологија, културолошких утицаја и таласа датог времена. Документарна истина је доживљај тражења пута у том лавиринту.

Данашњи прилог је видео-разгледница из Београда 1961. Снимио ју је непознати амерички туриста, на 16-милиметарском Kodachrome-филму. У то време Београд је био популарна дестинација за путника са Запада јер је представљао ничију земљу на карниши Гвоздене завесе.

Уместо коментара, пуштамо вас да сами прођете кроз катакомбе овог филма, кроз лавиринт симбола, емоција, пејзажа, моде, тадашњих туристичких клишеа и комадића личних судбина једног времена које само мислимо да разумемо.

Извор: Клуб путника


Напиши коментар