Изложба о Јасеновцу у Лондону: Анатомија заборава


jasenovac izlozba v

Међународна комисија за истину о Јасеновцу отворила је у Дому Владике Николаја у Лондону изложбу „Анатомија заборава“, посвећену жртвама хрватских логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома у Јасеновцу и Доњој Градини, саопштила је данас Комисија.

Изложбу, чији су аутори Вања Смуља и Споменка Кузмановић, припремила је Народна и Универзитетска библиотека Републике Српске поводом 70 година од завршетка Другог светског рата.

Комисија је, такође, представила и добротворну организацију „Jasenovac and Holocaust Memorial Foundation„, која је основана у Великој Британији и прикупља средства за изградњу меморијалног центра на јасеновачком стратишту у Доњој Градини и истраживање геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ. Истина о злочинима би, наводи Комисија чији је председник Србољуб Живановић, требало да омогући успостављање међусобног помирења различитих верских и етничких група које сада зиве на територији Босне и Херцеговине и Хрватске.

Међународна Комисија за истину о Јасеновцу (у којој није било представника са територије бивше Југославије), којом је председавао амерички професор Бернард Клајн, је утврдила да је преко 1.400 римокатоличких свештеника и часних сестара мучило и убијало Србе, Јевреје и Роме. Међу жртвама је било преко 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и 80.000 Рома, пише у саопштењу Комисије која додаје да је Хрватска била једина земља на свету која је имала логор за истребљење деце – утврђено је да је међу јасеновачким жртвама било 110.000 деце испод 14 година старости.

Отварању изложбе и промоција у Лондону присуствовали су, између осталих, принцеза Катарина, дипломатски кор на целу са амбасадором Србије Огњеном Прибићевићем, представником Војске Србије пуковником Сашом Перовићем, свештенство православних цркава у Лондону, наставници лондонског универзитета, представници британске националне библиотеке и многих српско-британских удружења.

Извор: Танјуг


Напиши коментар