Прокупље, Куршумлија и Плочник од пре 7000 година (документарни филм)


plocnik v

Сјајна емисија о топличком крају и Плочнику као археолошком и цивилизацијском бисеру Европе али и света. Приказани су корени цивилизације (од пре више од 7.000 година) на подручју Плочника која задивљује стручњаке и посетиоце већ читавих 100 година!

Емисија је посвећена Јулки Кузмановић Цветковић, археологу и директору Народног музеја Топлице у Прокупљу. Јулка Кузмановић Цветковић, већ четири деценије ради ископавања на археолошком локалитету Плочник, истражује културну баштину Топлице и успешно води

прокупачки музеј који је проглашен за установу културе од националног значаја.

У емисији госпођа Цветковић говори о свом првом сусрету са археологијом, када је гледала стручњаке како истражују манастир Св. Николе у родној Куршумлији, представља археолошку карту Топличког краја: средњевековни град на Хисару, цркву Светог Прокопија и Југ Богданову цркву.

Као директор Народног музеја Топлице она говори о стању у којем се налази музеј, о поставкама које приказују прошлост краја, али и о пројектима који ће бити реализовани у циљу презентације културних потенцијала Топличког краја.

kul-plocnik

Најзначајнији пројекат је оживљавање неолита на археолошком локалитету Плочник, који се налази на магистралном путу који повезује Куршумлију и Прокупље. Будући да је реч о локалитету светског значаја, старом преко седам хиљада година у чије истраживање су укључени стручњаци из иностранства, Јулка Кузмановић Цветковић говори о историјату, значају и истраживањима локалитета, изградњи неолитских кућа, експериментима топљења руде бакра и будућим плановима за Плочник.

Предлог Магацин-а: 

Археолошко налазиште Плочник: Бакарни прстен најзначајније откриће
У Прокупљу откривена праисторијска бакарна минђуша
Плочник је колевка светске металургије
Царства су се сукобљавала за Топлички крај
Прокупље: Завет сачувао свете ратнике

Фото: Screenshoot YouTube
Извор: СРБски ФБРепортер


Напиши коментар