Распиривање српске љубави према Грцима


Идејно решење Центра за промоцију науке урадио је аустријски архитекта Волфганг Чапелер
Идејно решење Центра за промоцију науке урадио је аустријски архитекта Волфганг Чапелер

Александар Јовановић: Каже „Грци најстарији народ на Балкану„. Е, ово је већ лукаво. Вероватно није потекло од СНС-оваца, али се неко добро досетио како да код Срба омрзне све популарније Грке, Сиризу и (поред живог „нашег Вучка“) Алексиса Ципраса. Још ако се Јован. И. Деретић јави да брани „научно доказану“ репутацију Срба као најстаријег народа у Европи, на Земљи и шире, онда… Замолићемо вас да се не потресате. И да имате у виду ко је организовао трибину „Ко је први дошао на Балкан“. Треба се мало реванширати за те силне милионе, пуне јасле и – спас од затвора.

Потражите сами мало штива о тзв Центру за промоцију науке, а за почетак извол’те ово: Реклама скупља од науке | Друштво | Novosti.rs

Преносимо вам „вест“ са веб-сајта РТ Војводине. Једноставно је тако било најзгодније, на ћирилици је. Потекла је од Танјуга, али су је пренеле и остале домаће преститутке, проверите.

Грци најстарији народ на Балкану

БЕОГРАД – Први досељеник Балкана је хомоеректус, који је дошао из Африке пре око пола милиона година, речено је вечерас на трибини „Ко је први дошао на Балкан“, а стручњаци сматрају да су Грци најстарији староседеоци Балканског полуострва.

Еволуционисткиња Биљана Стојковић је казала да су у Србији пронађени фосили тог хомоерекртуса, који је настао у Африци пре око 1,8 милиона година. Она је додала да је од те врсте настао савремени човек пре 200 хиљада година, који се потом населио у Европи, пре око 40 хиљада година.

grcka-akropolj-finansijska-kriza-dugovi-budzet-beta-ap-dimitri-messinis-jpg_660x330
Бета/АП (Dimitri Messinis)

Историчар и византолог Радивој Радић истакао је да прве писане податке о Србима и Хрватима и њиховом досељавању на Балкан пружа спољнополитички приручник „Спис о народима“, који је написао византијски цар Константин Седми Порфирогенит средином десетог века.

Према његовим речима, Словени се први пут помињу на Балкану у историјским изворима у шестом веку.
„Они су у време византијског цара Јустинијана прелазили Дунав и спуштали се до топлих мора и зидина Цариграда, пљачкали и враћали се назад“, рекао је Радић.

Он је поручио да је први дужи боравак Словена на Балкану забележен у периоду између 580 и 581. године, када су они надирали у Хеладу, околину Солуна и Тракију и „покушали да опседну Солун“.

„Исидор из Севиље каже Словени су одузели Грчку Грцима“, рекао је Радић.
Трибину „Ко је први дошао на Балкан“, организовао је Центар за промоцију науке.

 

Извор: Грци најстарији народ на Балкану – Радио-телевизија Војводине
За Магацин – нациомални портал приредио: Александар Јовановић – Ћирилизовано


Напиши коментар