Русија против доминације иОС и Андроида


123Самсунгов оперативни систем Тизен, ускоро би могао да добије изненађујућу подршку од необичног „фана“. Вероватно сви знате да Андроид и иОС доминирају тржиштем, а како су обе платформе у власништву америчких компанија у Русији не гледају на ову стиуацију благонаклоно.

Прецизније, руски министар информација Николаи Никифоров осудио је на Твитер-у Гугл за монопол у мобилној индустрији. И не само то, овај политичар верује да Андроид није баш опен-соурце оперативни систем, и да ће радије да види да више људи користи Тизен, Саилфисх или Убунту.

Никифоров истиче да Андроид веома чврсто контролише амерички технолошки гигант, и подсећа људе на Гуглову свађу са Ајсером који је хтео да покрене ривалске мобилне уређаје у 2012. години. Штавише, он наглашава да Гоогле приморава произвођаче уређаја да унапред учитају низ њихових сервиса како би добили приступ Гугл Плеј Стору. Ово је управо исто гледиште које је недавно изнео и Цјаноген ЦЕО Кирт МекМастер, који је говорио о својим надама да ће Андроид бити ослобођен Гоогле-а.

Руска влада је спремна да плати велику своту новца како би убедила девелопере да мигрирају своје апликације на опен-соурце платформе које су споменули. У још једном твиту, руски министар је рекао да ће његова влада дати гаранције девелоперима који су спремни да креирају апликације ван Андроид и иОС екосистема. Главни циљ је да се развије алтернативни мобилни екосистем који би обезбедио подршку за ИТ индустрију у овој земљи.

Извор: Benchmark.rs


Напиши коментар