Српски научници ће правити сонду за Јупитер

jupiter sonda v

Тим научника из Биосенс центра Универзитета у Новом Саду добио је данас позив Европске свемирске агенције (ЕСА) да учествују у изградњи компоненти за свемирску сонду која ће 2022. година бити лансирана на Јупитер.

Ову ексклузиву вест наши научници су сазнали у Ректорату Универзитета у Новом Саду током представљања пројекта АНТАРЕС, који је недавно добио врхунско признање ЕУ.

На наше питање шта ће то српско бити на Јупитеру, др Весна Бенгин-Црнојевић, један од оснивача центра, одговорила је да ће центар вероватно радити сензоре, али да тек треба да чује све информације. Овај центар има 68 истраживача разних специјалности, укључујући оне за нано и микроелектронику, роботику…

Иначе, циљ пројекта АНТАРЕС је да постојећи Биосенс центар претвори у Европски центар изврсности за напредне технологије у области пољопривреде. Александра Дрецун, директорка Центра за промоцију науке, подсетила је да је Србија једина земља ван ЕУ која је добила пројекат у оквиру твининг програма који је део програма „Хоризонт 2020”. Предложени буџет овог пројекта је пола милиона евра у првој и 29 милиона евра у другој фази.

Извор: Политика

Напиши коментар