Стручњаци у Великој Британији покренули иницијативу да се у воду за пиће више не додаје флуор

Колико је флуор опасан за људско здравље?
Колико је флуор опасан за људско здравље?

Студија која је покрила 98 одсто лекара опште праксе – приватника у Енглеској показала је да је успорен рад тироидне жлезде 30 одсто учесталији у областима у којима се вода највише флуорише.
То може да значи да и до 15.000 људи непотребно пати због проблема узрокованих смањеном функциом штитасте жлезде, који могу изазвати депресију, гојење, умор и болове у мишићима.

Ново истраживање спроведено на Универзитету у Кенту предводио је професор Стивен Пекам који је приметио разлику у броју случајева смањене активности тироиде у различитим крајевима Енглеске у зависности од тога колико флуора се додаје у воду за пиће.

“Слаба активност штитасте жлезде може бити веома опасна и изазвати дугорочне здравствене проблеме. Мислим да власти морају размотрити да ли уопште треба додавати флуор у воду. Постоје много безбеднији начин да се поправи здравље зуба”, каже Пекам.

Флуор је природан минерал који се налази у води у различитим количинама и у зависности од региона. Иако се унос овог минерала повезује са смањеним ризиком од пропадања зуба и отпорности глеђи на бактерије, раније студије су показале да спречава производњу јода, који је кључан за здраву тироиду.

Студија је објављена у стручном часопису “Journal of Epidemiology and Community Health.

Какво је стање у Србији?

Генерално гледајући воде у Србији су сиромашне флуором, изузимајући неколико мањих подручја где постоји ендемска флуороза. И у Србији је установљена директна веза између концентрације флуора у води за пиће и појаве каријеса код школске деце. Углавном у води за пиће има мало флуора па је појава каријеса висока. Ретке су средине где је концентрација флуора оптимална и оне се карактеришу ниском инциденцом каријеса код школске деце. У малом броју подручја у Србији флуора има у високим концентрацијама, код становништва има мало каријеса, али је уобичајена појава флуорозе.

Иако у Србији постоји законска обавеза флуорисања воде за пиће она је практично примењена у свега неколико градова.

Напиши коментар