Шведска: Чиповање људи за „лакши“ живот


Чип се убацује специјалним шприцом између палца и кажипрста
Чип се убацује специјалним шприцом између палца и кажипрста

Када желимо да уђемо у неку отмену зграду, откуцамо аутобуску карту или једноставно купимо сендвич, најчешће користимо пластичну картицу. Међутим, у „Епицентру“, технолошком комплексу у Шведској, практикује се другачији, далеко „напреднији, футуристички“ приступ. Тамо се врата отварају помоћу чипа усађеног испод коже.

Фелисио да Коста, чија је компанија једна од оних која послује у оквиру „Епицентра“, прислања своју руку на читач поред улазних врата, која се аутоматски отварају. Истим принципом отвара канцеларију, приступа фотокопир машини и слично.

Све то захваљујући чипу усађеном испод коже, а који се зове РФИД (радио идентификациони чип). Овај чип величине зрна пиринча налази се у његовој шаци.

Ускоро ће свих 700 запослених у овој компанији добити прилику да се чипују, по сопственој жељи наравно. Поред функције откључавања, моћи ће и да плаћају рачуне у оближњим кафићима и продавницама.

Чип се убацује у простор између палца и кажипрста, а убризгава се специјалним шприцем.

Ми смо већ толико интимни са технологијом да ово није ништа претерано. Нико не може без телефона, картица и рачунара. Једино у чему је разлика је што нам овде не требају никакве шифре, већ само обично прислањање руке – каже Да Коста.

Мишљења су подељена. Док једни не виде ништа лоше у чиповању, други су оштри противници оваквог вида зближавања са технологијом.

Изумитељ овог чипа, члан „Шведске биохакерске групације“ Ханес Сјобалд каже да је ово својеврсна припрема за дан када ће „други желети да нас чипују.“

Желимо да будемо у стању да разумемо ову технологију пре него што велике корпорације и владе не одлуче да је време да нас чипују. Уколико се то деси, имаћемо сво потребно знање о томе како ови чипови функционишу – рекао је Сјобалд.

Док неки против чиповања немају ништа, други ово сједињавање са технологијом сматрају као исувише брзо, можда чак и језиво. А гледајући на то колико се ствари вртоглаво променило само у последњих 20 година, Сјобалдова теорија да ће доћи дан када ће нам уграђивати чипове испод коже – уопште не делује тако немогуће.

ВИДЕО: Чиповање у Шведској
http://emp.bbc.co.uk/emp/embed/smpEmbed.html?playlist=http%3A%2F%2Fplaylists.bbc.co.uk%2Fnews%2Ftechnology-31037989A%2Fplaylist.sxml&title=Chip%20and%20skin%3A%20The%20office%20that%20microchips%20its%20staff&product=news

Предлог Магацин-а: Као и увек, чиповање нам представљају као нешто што  је “ за наше добри“ и што нам „олакшава свакодневницу“. Данас добровољно, а сутра…

Чиповање људи: Моторола пилула и тетоважа за заборавне
Шта су РФИД чипови и које су њихове предности и мане?

Фото: БЦЦ
Извор: ББЦ, Блиц


Напиши коментар