Светски информатички рат


svetski informaticki rat v

Информационо-технолошка револуција у последњих десетак година довела је до тога  да интернет као савремени информациони медиј из године у годину преузима примат над застарелом и искомпромитованом телевизијом.  Телевизија која је до скора важила за моћно оружје у медијском рату ( пример разбијања СФРЈ и западна сатанизација Срба ) полако одлази у други план и гаси се.

Данас већ можете приметити да је интернет и дефинитивно преузео утицај на јавно мњење, а то се  најбоље види по томе колико политичари зазиру и обраћају пажњу шта се и где пише по друштвеним мрежама, блоговима, форумима итд.. јер политичарима је најважнија колективна свест односно јавно мњење и како га контролисати.

Интернет  као мултимедијални феномен је већ интегрисао у себе и “појео“ добар део видео продукције на глобалном нивоу и чак довео до тога да корисници сами могу да режирају и представе своје виђење одређених ситуација у релативно лаким  бесплатним програмима.

Бесплатан интернет је такође нешто што постаје неминовност и то видимо јасно као тренд.

Динамика, слобода, бесплатна доступност, размена информација, комуникација, практична едукација, итд., је све оно што је за класичну телевизију у домену научне фантастике и у том смислу тај неповратни процес сваким даном, сатом, минутом све више иде у корист интернета.

Праве технолошки писмене генерације тек долазе, са све сложенијим и сложенијим вештинама, и сазнањима о лажном свету из реалности, парадокс да, али виртуелни свет је свет без лажи односно неплодно тло за лаж..врло брзо се расплине.. док их је реалност препуна, акумулирана вековима лажна слика.

За разбијање те лажне слике можемо захвалити инфо-ратницима.

Термин “Инфо-Ратник“ такође је феномен модерног доба и настао је из сукоба обичних корисника интернета, свесних, интелигентних, правдољубивих појединаца и група са државнима застарелим системом контролисаних информација, цензуром, ограничавања слободе говора и са другим режимским манирима из телевизијске ере на издисају.

Информатички рат, веб рат, такозвани вискотехнолошки криминал, Анонимуси, хакерски упади и обарање сајтова, Ботови, Тролови, онда борба око Торент сајтова за размену филмова, музике, електронских књига итд., који су такође мета системско-корпоративних лобија које само занима профит. Вируси, лоцирања, прислушкивања, шпијунаже.. ту је чувена афера Викиликс.. битке се воде на све стране, од обичних коментара на вестима до озбиљних субверзивних међудржавних сукоба на свим плановима.

Светски информатички рат увелико траје, армије инфо ратника се боре против врха пирамиде власти, за слободу, говора, мишљења, размене добара, информација.. за истину, за правду..за сопствено здравље, за очување сопственог идентитета и културе насупрот бахатој глобализацији и једноумљу новог светског поретка.

Бити инфо ратник је стање свести, онај тренутак када схватиш да није битно да ли ти то желиш или не, већ је само питање ком ћеш се царству приклонити у борби са својим личним матриксом.

Аутор: Стојан Маливук/ Сликовест

2


Напиши коментар