У Прагу одржан традиционални марш за српско Косово!


Де колоне у Острави, Фото: Фејсбук
Де колоне у Острави, Фото: Фејсбук

Неколико стотина људи окупило се јуче на Тргу Св. Вацлава у центру Прага, на протесту против независности Косова, носећи транспарент с натписом „Косово је српско“!

Реч је о традиционалној акцији која се сваке године у чешкој престоници организује уочи датума када је Косово једнострано прогласило независност, 17. фебруара 2008. године.

„Косово је било и увек ће бити српско“, био је мото данашњег окупљања, које сваке године организује удружење „Пријатељи Срба на Косову“, пренео је лист „Парламентњи листи“.

Међу окупљенима био је и бивши министар спољних послова Јан Каван, а главни говорник био је посланик социјалдемократа Јарослав Фолдина.

Организатори протеста су омладина Радничке партије, Словачка организација Словенска посполитност и Пољска организација Народови фронт Честочова, у сарадњи са Европским фронтом солидарности са Косовом који има своје секције у Шпанији, Француској, Белгији, Холандији, Немачкој, Италији, Чешкој, Пољској, Финској и Грчкој.

ceska-1

Представник аутономних националиста Чешке, Доминик Брежњу је осудио марионетску политику Чешке владе која је 1999. године одобрила бомбардовање Србије. „Тада је на челу Чешке владе био данашњи председник Милош Земан, а тадашњи председник Хавел се усудио да каже да је такво бомбардовање хуманитарно“ рекао је Брежњи и додао да то претставља издају братског народа.

Скупу се обратила делегација Пољске организације Народови фронт Честочова, чији су говорници истакли важност солидарности између словенских народа и потребу заједничке одбране интереса пријатељских народа, напоменули да су протести од више хиљада људи организовани у Пољској неколико пута.

Председник омладине радничке партије Ерик Лампрехт у свом говору рекао је да Чеси осећају снажну историјску везу са Србијом, и да је њихова дужност да стану о одбрану Србије која је под нападима од стране глобалистичких сила.“ Косово је само почетак онога што нас сутра може чекати нас у Чешкој, Пољској или Словачкој. „Ово је традиционални протест који одржавамо већ неколико година и наставићемо да се боримо против овакве криминалне државе, Косово је Србија!“ рекао је Лампрехт.

Предлог Магацин-а:

Демонстрације чешке опозиције због Косова
Праг: Косово је Србија за Хавелове госте
Свуда, сем међ Србима: Словаци, Чеси и Пољаци протестовали за Косово (видео)
Чешки посланик: Ништа се није променило даме и господо, Косово је Србија!


Напиши коментар