Викторија Нуланд покушала да у Скопљу организује репризу Кијева

Victoria 'Fuck the EU' Nuland
Victoria ‘Fuck the EU‘ Nuland

Пошто је с успехом покренула добро испланирану побуну на кијевском „Мајдану“ почетком 2014. године, и са украјинским најгори европски сукоб од ратова на балкану 1990-их, Викторија Нуланд, помоћник америчког државног секретара за европске и евроазијске послове, недавно је покушала да у Македонији изведе пуч у кијевском стилу, с циљем свргавања демократски изабране владе премијера Николе Груевског.

А што је налик неоконзервативцима као што су Викторија Нуланд и њен муж с Брукингс института Роберт Каган, да пет пара не дају на демократске изборе уколико не побеђују њихови кандидати. Иако су украјински председник Виктор Јанукович и македонски премијер Груевски победили на слободним и поштеним изборима – по свим међународним стандардима и мерилима, њихове владе нису биле довољно пронатоовске и проамеричке за укус Нуландове и и по Пројекту за нови амерички век (PNAC) кабалиста око њеног мужа.

Тактика Нуландове у украјинском била је донекле различита од оне примењене у македонском походу. Њен заштитни знак, приношење шалах хлеба демонстрантима на кијевском Мајдану, изметнуо се у нежељене понуде македонској штампи, сугестије да је Груевски прислушкивао чак 20 000 Македонаца, што доказује видео снимак који је тајно направио лидер опозиције којег финансира Џорџ Сорош, Зоран Заев, на састанку са Груевским.

Нуланд и Заев
Нуланд и Заев

Македонска обавештајна служба је Нуландову оптужила за конспирисање са Заевим из Социјалемократског савеза Македоније (СДСМ), бивше Комунистичке партије коју чврсто држе америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) и Сорошеви оперативци. За пуч против Груевског оптужена је и Радмила Шекеринска. Македонски инсајдери за Заева и Шекеринску кажу да су њих двоје само параван бившем председнику Бранку Црвенковском, који и даље води СДСМ и узима новац од ЦИА-них „невладиних“ организација као што су Национални демократскиинститут (НДИ), Национална задужбина за демократију (НЕД), Фридом хаус и  Сорошев Институт за отворено друштво (ОСИ), да изазове револуцију против владе ВМРО-ДПМНЕ Груевског.

Влада Груевског, за разлику од већине регионалних влада које су инсталирале или их контролишу САД, није хтела да због Украјине уведе санкције Русији. Такав став је влади у Скопљу донео непријатељство Обамине администрације, а највише Нуландове, чије кликтање следе  неоконзервативни јастребови као што су републикански сенатор Џон Мекејн и Линдзи Грејем, док њен муж ради као саветник за спољну политику и Мекејна и предодређеног демократског председничког кандидата Хилари Клинтон.

Одговарајући на оптужбе Заева да је Груевски прислушкивао 20 000 Македонаца, укључујући самог Заева и његове разговоре са ћерком, македонска влада оптужује Заева и његове сараднике да су у садејству са страном обавештајном службом – вероватно ЦИА – радили на збацивању владе Груевског. И како је постојала очигледна опасност од његовог бекства, Заеву је наређено да преда пасош властима. Поред Заева, оптужени да заједно са ЦИА-ом раде на збацивању владе Груевског су и Заевљеви сарадници Соња Верусевска и Бранко Палифров, као и бивши директор Управе за безбедност и контраобавештајне послове (УБК), Зоран Верусевски. Груевски је оптужио Заева да је претио да ће открити осетљиве информације о влади – које му је обезбедила ЦИА преко СДСМ, и да ће то бити „бомба“ у македонским медијима, ако Груевски не именује прелазну владу која би водила земљу до превремених парламентарних избора. Груевски је за Заевљев гамбит рекао да тоније  ништа друго до уцењивачки притисак да би се добили превремени избори. Дакле, са притискањем Груевског да поднесе оставку и распише ванредне изборе, Нуландова је одиграла исти гамбит као у Кијеву, да би збацила Јануковича.

Михаел Мартенс, новинар Франкфуртер алгемајне цајтунга, који је први објавио причу о македонској пучистичкој завери, у интервјуу за македонску телевизију је рекао да је његов првобитни извештај о прислушкивању измењен од неког из Македоније. Мартенс напомиње да би, са становништвом које броји два милиона људи, прислушкивање њих 20 000 далеко превазишло чак и способности источнонемачког Штазија. У сваком случају, тврди он, цифра од 20 000 није истинита, македонски медији и политичари су њега и његов чланак погрешно цитирали. Међутим, истина није предмет интересовања и делатности провокатора као што су Викторија Нуланд, њени неоконзервативци – сплеткароши и специјалисти за дезинформисање.

Никад извини Викторија Јебеш ЕУ Нуланд се на ободу 51. Међународне конференције о безбедности у Минхену састала са македонским министром спољних послова Николом Поповским и председником Ђорђем Ивановим, да изрази своје незадовољство оптужбама за побуну против њеног пријатеља Заева и његових саучесника из СДСМ. Пре тога се понудила да посредује између Грчке и Македоније због тога што ова друга користи назив Македонија, за које неки Грци сматрају да је само грчки. Они који прате Македонију и македонске теме сматрају да је интерес Нуландове за спор око имена само замка, замка која ће омогућити да проамеричка влада – заједно са ционистима и багажом глобалних банкара који иду уз „обојену“ револуцију – заузме власт у Скопљу. Викторија Нуланд и њени саучесници су се надали репризи Кијева, ономе што би се могло назвати Кијев 2.

Нуландова и њени козавереници у Скопљу су узнемирени због брзине којом су македонске службе безбедности откриле и препале пучисте. Македонска полиција је у рацијама извршеним у Скопљу и Велесу запленила пет лаптоп рачунара, три десктоп рачунара, 19 мобилних телефона, 100 ЦД-а и ДВД-а, 17 хард дискова, и 9 штедних књижица које су користили пучисти, укључујући и један број повезаних са Сорошевим НВО. Како се датум планираног пуча приближавао, расли су и банковни рачуни завереника, засути здравим кешом од ЦИА.

Не изненађује ни то што су Сорошеви и ЦИА-ни пучисти користили друштвене медије. Друштвени медији су једно од основних оруђа обојених револуција под покровитељством ЦИА и Сороша – два пута у Украјини (Наранџасте револуције и Еуромајдана), Јасмин револуције у Тунису, Лотос револуције у Египту, Револуције ружа у Грузији,  Револуције лала у Киргистану и Зелене револуције у Ирану. У случају Македоније, постоје јасне индиције да се заменик помоћника америчког државног секретара у Бироу за демократију, људска права и рад (ДРЛ) Томас Мелиа, одговоран за рад ДРЛ у Европи, укључујући Русију, као и Блиски Исток и Северну Африку, уротио управо са Заевим да организују државни удар против владе Груевског. Мелиа је бивши заменик директора Фридом хауса, неоконзервативни продукт хладног рата и њујоршка цвећка међу америчким  јастребовима. Иако је основан 1941. од таквих либерала као Елеонора Рузвелт, Ралф Банч, новинарка Дороти Томпсон, романописац Рек Стаут (творац Неро Волфа) и републикански председнички кандидат Вендел Вилки (кога би данашњи републиканаци у САД сматрали за махнитог либерала), Фридом хаус се претворио у тртљаоницу неоконзервативаца, пошто су чланови одбора последњих неколико година постали ратнохушкачки кретени као Пол Волфовиц, Кен Аделман, Збигњев Бжежински, Доналд Рамсфелд и Ото Рајх. Фридом хаус је ухваћен на делу, како новац ЦИА-е прелива опозиционим групама у Ирану, Судану, Русији и Кини. У суштини, Фридом хаус, као и Сорошеве НВО, служи као медијум за ЦИА-ну подршку побуњеничким опозиционим снагама у десетинама земаља широм света, а сада, међу осталима,  Македонији, Мађарској, Венецуели, Сирији, Египту, Србији, Јордану, Мексику и Куби.

Оно што се догодило у Македонији је била класична дезинформативна смицалица, да се демократски изабрана влада облати измишљеним политичким скандалом. А смицалица је из приручника ЦИА и сада се изводи против аргентинске председнице Кристине Фернандез де Киршнер, председнице Бразила Дилме Русеф и чилеанске председнице Мишел Башле. Све се суочавају са финансијским скандалом који је скрчкала ЦИА, а послужују медији из тих држава које она финансира. У Македонији, у операцији учествују медији под Сорошевим утицајем и Радио Слободна Европа.

Вулгарни језик Нуландове једино се може мерити са простаклуком њених закулисаних операција у збацивању демократски изабраних власти. „Нуландизам“ би требало да постане именица која означава срамотно дипломатско понашање, на исти начин као што „квислинг“ означава издајника, а потиче од имена и деловања норвешког нацистичког вође Видкуна Квислинга, и као што израз „бојкот“ значи прекидање свих послова са циљаним ентитетом, а постао је познат по ирском земљишном агенту, капетану Чарлсу Бојкоту.

Аутор: Вејн Мадсен
Извор: Nuland attempts Kiev Version 2.0 in Skopje – The News Doctors
Превод/Извор: Ћирилизовано

 

Напиши коментар