Војска Србије ускоро продаје и вишак авиона!


Орао, НЈ-22 Фото: Димитрије Остојић
Орао, НЈ-22 Фото: Димитрије Остојић

Приликом гостовања у јутарњем програму Телевизије Пинк начелник Управе за одбрамбене технологије најавио је да ће Војска Србије ускоро понудити на продају авионе типа Орао, Јак-40 и Ан-26. После првобитно штурог саопштења Министарства одбране о продаји вишка неперспективне и застареле војне опреме, интересовања медија и детаљнијег појашњења, данас сазнајемо да ће се у другом кругу продаје Војска Србије ослободити и авиона.

Ово је гостујући јутрос на Телевизији Пинк потврдио генерал-мајор Бојан Зрнић, начелник Управе за одбрамбене технологије Војске Србије.

По његовим речима војска планира да на продају понуди авионе Орао, Yак-40 и Ан-26. Зрнић није прецизирао колико ће летелица бити отписано нити када би тај процес могао да започне.

Инвентар

ВиПВО Војске Србије у свом инвентару поседује 26 авиона Орао – 9 Ј-22, 7 НЈ-22, 8 ИЈ-22, 2 ИНЈ-22 који су произведени између 1981. и 1992. године.

Транспортних Антонова 26 у оперативној употреби има два док су у 204. ваздухопловној бригади на аердорому Батајница паркирана још четири примерка произвдена 1975. и 1976. године.

Ан-26, Фото: Димитрије Остојић
Ан-26, Фото: Димитрије Остојић

Три летелице типа Yак-40 се такође тренутно налазе на Батајници, две су произведене 1972. а једна 1976. године и тренутно су ван употребе. Постоје информације да ће се један авион ремонтовати.

Анализа способности ВиПВО

Како је јуче пренела званична презентација Војске Србије, у Команди ВиПВО одржана је Анализа оперативних и функционалних способности ваздухопловства. “Учесници анализе позитивно су оценили степен реализације задатака који су били усмерени на очување и изградњу оперативних способности у предстојећем периоду”, наводи се у вести.

Предлог Магацин-а:

Војска на распродаји

Аутор: Петар Војинивић
Извор: Тangosix – Ваздухопловни портал Србије


Напиши коментар