Чепурин: Гас за Европу мора ићи преко Србије


aleksandar-cepurin-ambasador-rusije

Руски амбасадор Александар Чепурин изјавио је данас да Русија сматра да преко Србије мора ићи будући правац за снадбевање Европе гасом, када се за четири године заврши транспорт руског гаса преко Украјине.

Ми полазимо од тога да траса за транспорт гаса мора да пређе преко територије Србије”, рекао је он на отварању Друге руско-српске привредне изложбе, која се одржава у хотелу Метропол палас у Београду.

Руска компанија „Гаспром” је раније изнела „чврст став” да гас за око четири године, када истекне уговор са Украјином, више неће ићи у Европу преко те државе, већ ће се транспортовати преко Турске и гасовода „Северни ток”. Планира се изградња четири цевовода, чије ће одредиште бити на турско-грчкој граници, а предвиђа се да први буде завршен 2016. године.

Чепурин је рекао да су сада актуелна питања у области траснспорта гаса као замена након одустанка од реализације „Јужног тока” и да се разматра питање како ће се транспортовати руски гас за четири године након што престане транспорт преко Украјине.

Како је истакао, треба тачно проценити путеве, заинтересованост, наводећи да су у том домену кљуцна три елемента – сигурност испорука, могућност да се обезбеде загарантовани обими и конкурентна цена гаса.

Имајући у виду да су се наши партнери пре више година определили и дефинисали према маршути, ако не буде актуелних бирократских препрека, Русија је спремна да се прикључи реализацији пројекта. Мислимо да је то веома важно питање не само за извознике и за кориснике, већ и за земље југозападне Европе, целокупне Европе и Европске уније”, рекао је Чепурин.

Према његовим речима, цена руског гаса крајем прошле године и у првом кварталу ове године се битно смањила и до лета може још да буде смањена.

Цена руског гаса до лета може битно да буде смањења и то може да допринесе већој потрошњи тог енергента”, рекао је амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин.

Отворена руско-српска привредна изложба у Београду

Друга међународна приведна изложба „Експо-Русија-Србија 2015.” отворена је данас у Београду, а министри спољних послова две земље позвали су на даље учвршћивање добрих билатералних економских односа, истакавши да постоје потенцијали за сарадњу у области грађевинарства, пољопривреде, енергетике, туризма, здравства, саобраћаја и инфраструктуре.

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Србије Ивица Дачић истакао је да се трговинско-економски односи Србије и Русије у сталном успону, али да постоје могућности за још динамичнији раст.

Он је подсетио да је вредност укупне робне размене две земље у 2014. износлиа 2,5 милијарде евра, што је повећање од 300 милиона евра у односу на 2013. годину.

Дачић, који је и копредседавајући Мешовитог комитета за трговину, економску и науцно-техницку сарадњу Србије и Русије, напоменуо је да је вредност те размене по руским подацима 3,1 милијарди долара, али да је повећање значајно без обзира на то чију методологију узимамо у обзир.

Руска федерација спада међу прве три земље партнера Србије по обиму спољно-трговинске размене, заједно са Италијом и Немачком”, рекао је Дачић на отварању тог скупа, који ће трајати до 6. марта.

Дачић је навео да су руске компаније у Србији тренутно присутне у области банкарства, енергетике и железнице, изразивши наду да ће бити појачано присуство руских инвеститора и у другим областима, где постоји обостран интерес.

Он очекује да у наредном периоду дође до раста инвестиција, извоза и искоришћавања свих потенцијала, посебно у туризму и аутоиндустрији.

Отварању је присуствовао и амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, који је присутнима прочитао писмо руског министра спољних послова Сергеја Лаврова.

Поздрављајући скуп, Лавров је у писму изразио уверење да ће ова изложба бити корисна платформа за будућу сарадњу српских и руских компанија и истакао да билатерални односи бележе позитивну динамику.

Таквом тренду, додао је Лавров, посебан подстицај и импулс дала је посета председника Русије Владимира Путина Србији.

Чепурин је пренео да је Лавров позвао на учвршћивање билатералних економских односа у тим областима.

Руски амбасадор је казао да нарочити потенцијали за сарадњу леже у области грађевинарства, пољопривреде, туризма, па је указао да је неопходно успоставити регионалне везе између привредника двеју земаља.

Јеша Ерчић, директор Сектора за индустрију и пољопривреду Привредне коморе Србије, захвалио се руским партнерима што су подржали ову иницијативу и препознали привредни потенцијал за сарадњу и успостављање нових пословних контаката.

У ова три дана омогућићемо привредним субјектима из Србије и Русије побољшање привредне, али и свеукупне сарадње две земље… Ово је јединствена прилика да на једном месту све наше заинтересоване компаније дају своје идеје, али и саслушају иницијативе руских партнера”, додао је Ерчић.

На изложби се очекује присуство више од 100 великих, средњих и малих предузећа из 15 региона Русије, као и представници осам руских државних факултета, уз доста компанија из Србије и земаља региона, а предвиђен је и широк пословни програм.

Организатор изложбе је ОАД „Зарубеж-Експо”, суорганизатори су Међународна асоцијација светских фондова (МАФМ) и Привредна комора Србије, уз подршку Савета Федерације Русије, руске Државне Думе, Министарстава спољних послова, индустрије, економског развоја, пољопривреде, здравља, као и ресорних министарства из Србије, Трговинског представништва Русије у Србији, Трговинско-индустријске коморе Русије, Амбасаде Русије у Србији, Амбасаде Србије у Русији и Руског центра за науку и културу у Србији „Руски дом”

Извор: Политика


Напиши коментар