„Енклава“ у бископима од 19. марта (ВИДЕО)


enklava 1 v
Редитељ филма Горан Радовановић каже да га је највише фасцинирала реченица којом су му људи најчешће прилазили после премијере – “Коначно филм из српске визуре”

Након веома успешне београдске премијере на ФЕСТ-у и изузетног пријема код публике, филм “Енклава” од 19. марта приказиваће се у више од 30 биоскопа широм Србије.

“Енклава” обрађује тему српске заједнице која је остала на Косову да живи у малим изолованим заједницама – енклавама, наводи се у саопштењу продуцентске куће Art&Popcorn.

Ове заједнице су једине такве у целој Европи, а припадници полиције Уједињених Нација и Европске Уније неопходни су да би чували ове територије.

Приморани на овакав живот, ограничени да живе на скученом простору, Срби који су остали да живе на Косову и Метохији живе своје животе на веома тежак начин. Њихова деца иду у школе које се налазе ван енклава, а до тамо се превозе у оклопним транспортерима.

Шта се дешава кад неко премине у енклави, а гробље се налази ван ње, на непријатељској територији?

У овој причи, уз много перипетија, један осамдесетогодишњи старац ће ипак бити сахрањен захваљујући свом унуку, десетогодишњем дечаку који се усудио да учини нешто немогуће за обе заједнице на Косову, и српску и албанску: да заволи и стекне пријатеља на супротној страни.

enklava plakat

Главни глумци, поред Небојше Глоговца, Анице Добре, Ненада Јездића и Миодрага Кривокапића, су и два дечака са Косова, из енклава, Филип Шубарић и Денис Мурић, који је после фасцинатног дебитовања у “Енклави” заиграо и у филму Ничије дете.

Музику потписује грчка композиторка Елени Караиндру, ауторка музике филмова Теа Ангелопулоса, сценографију Владислав Лашић, а монтажер филма је Андрија Зафрановић.

Редитељ филма Горан Радовановић је ракао да је на премијери, поред суза гледалаца и дуготрајног аплауза, највише фасцинирала реченица којом су му људи најчешће прилазили – “Коначно филм из српске визуре”.

– А међу многобројним порукама најупечатљивија је ова која резимира колективни чин премијерног гледања мог филма: “Коначно да са пројекције српског филма изадјем, а да се осећам као човек” – истакао је Радовановић.

Филм је добио награду жирија критике Српског огранка Fipresci, која је филм прогласила за најбољи у селекцији Српски филм.

Филм је добио подршку домаћих филмских и државних институција – Филмског Центра Србије, Министарства за културу и Канцеларије за Косово и Метохију, али и неких најзначајнијих медјународних, као што су Еуроимаж и Global Film Initiative.


Извор: Блиц


Напиши коментар