Камион-солунац нађен у блату и дотеран за сајам


После рестаурације: камион „пакард” модел „е” из 1915. године (Фото А. Васиљевић)
После рестаурације: камион „пакард” модел „е” из 1915. године (Фото А. Васиљевић)

У предвечерје отварања 52. Међународног сајма аутомобила у Београду, уз звуке „Тамо далеко”, одсвиране на труби, пратњу гитаре и пригодан рецитал, на штанду „Олдтајмер клуба Београд” откривен је камион „пакард” модел „е” из 1915. године. Ово возило је у саставу Прве српске армије учествовало у пробоју Солунског фронта, и једини је преостали од примерака овековечених на фотографијама из тог доба.

За обнову камиона-солунца заслужан је чувени мајстор рестаурације Саит Хаџић, а посао је довршио његов син Саша, после смрти оца.

Морао сам због оца да наставим рестаурацију и да испоштујем сећање на његов рад – рекао је Саша Хаџић.

После деценије упорног рада оца и сина, ово возило сада почиње нови живот по изложбама, како код нас тако и у свету.

Саша Хаџић испричао је за наш лист да је пре 10 година његов отац у дворишту крај Лапова препознао делић вредног сведока историје. Камион је до половине био затрпан у земљу, а из маске хладњака растао је орах. Пошто су схватили да је реч о старом камиону, Хаџићи су истраживали и почели да проналазе новинске чланке који су претходили читавој рестаурацији. Истраживања су потврдила аутентичност овог лаког камиона од четири тоне носивости, запремине 5.734 кубика и 32,4 коњске снаге.

Према познатим подацима из историје, на савезничком конгресу у Паризу 1916. године одлучено је да снабдевање, транспорт и евакуација војске Србије буде у надлежности француског ауто-одреда „Лене” и да се „Пакард” камиони придодају Првој српској армији, на њеном делу Солунског фронта, уз два послужиоца возила. Амерички генерал Џон Першинг издао је наредбу да се „пакард” камиони упуте савезницима као помоћ.

Пре рестаурације: Саша Хаџић (лево) са колегом из „Пакарда” (Фото архива С. Хаџић)
Пре рестаурације: Саша Хаџић (лево) са колегом из „Пакарда” (Фото архива С. Хаџић)

Подсетимо, „Пакард” је била фабрика луксузних аутомобила, али је направила перфектан лаки теретњак за превоз људства и материјала, са у то време авангардним „твин-кам” мотором, са две свећице, два система паљења, електро и магнетним, како би омогућили рад у најтежим, ратним условима, без кварова.

Делимично расклопљени камиони су из Мексика бродовима допремани до Француске где су склапани у целости и упућивани у Солун.

После 1918. године камиони су остали у Србији, а овај у Лапову је служио као генератор за производњу струје. Управо то возило, један од камиона упућених Првој српској армији, пронашли су Хаџићи.

Кад је пронађен, блок мотора је већ пукао, клипови у цилиндрима су били запекли, а у картеру је још било уља, а у резервоару бензина.

Нешто старо цео век било је немогуће варити – испричао нам је Саша Хаџић, и додао:

Све је морало да се направи, чак и алат, да би се произвели поједини делови уз ливење од магнезијума, алуминијума и гуса. Дакле, све осим блока мотора.

Управо блок мотора је недостајао да рестаурација буде комплетно завршена. И онда се рестаураторима срећа осмехнула. На изложби олдтајмера у Хершију у Пенсилванији 2011. године, Саит Хаџић је срео Дејвида Локарда, председника „Пакард трак клуба”, који се одушевио Хаџићевим пројектом. Успео је да пронађе заостали блок мотора, нацрте и поједине делове.

У знак захвалности, Саша је испунио очево обећање и послао рестаурираног „фићу 750” за Америку, јер је Локард при савезничким снагама у Италији, у време Другог светског рата, заволео тада „фијат 500”. На изложбама широм САД Локард сада одаје почаст преминулом пријатељу-рестауратору приказујући његов рад и ширећи светом причу о нашем камиону-солунцу.

Предлог Магацин-а:

Међу првима: Српска војска још 1908. године увела војна моторна возила

Извор: Политика


Напиши коментар