Масони света у Београду, долазе старешине из Европе, САД, Азије…


masoni srbija

После недавно одржаног скупа Трилателарне комисије у Београду, како “Новости” незванично сазнају, Регуларна велика ложа Србије припрема и Конференцију великих мајстора Европе у нашем главном граду. У Београд ће у јуну доћи, поред европских масонских старешина, и велики мајстори из САД, Латинске Америке, Азије и Аустралије. Тако ће захваљујући српским масонима наша земља још једном бити центар окупљања најмоћнијих људи света.

И поред овог успеха, међутим, српске масонске свађе трају. У жељи да осрамоти Регуларну велику ложу Србије (РВЛС), једна непризната масонска ложа из Београда тужила је “регуларце” Скупштини великих масонских мајстора света. И тражила да планетарни масонски парламент оцени легитимност рада највеће обедијенције масона у нашој земљи. Светска скупштина масона је, средином фебруара у Ванкуверу, пресудила – РВЛС, коју води велики мајстор Ранко Вујачић, једина је призната масонска јурисдикција у Србији.

То је још један доказ колики углед наша ложа ужива у свету. РВЛС до сада има 150 међународних признања. По мишљењу странаца, Регуларна велика ложа Србије једна је од водећих не само у региону, него у читавој Европи – каже за “Новости” велики мајстор Ранко Вујачић, који је имао излагање пред 700 учесника на Годишњој скупштини великих мајстора света у Канади.

До признања светске масонерије РВЛС је стигла, каже њен старешина, марљивим радом на домаћој сцени и масонском дипломатијом на међународној сцени.

РВЛС је поставила себи циљеве који се заснивају на три приоритета: збијање редова и унутрашња консолидација; мост ка друштву и околини; позиционирање и промоција РВЛС код нас и у свету. Чланство констатно расте. Имамо око 1.200 чланова у 33 ложе широм Србије. Имамо ложе које раде на енглеском и немачком језику. Спремамо отварање и масонске ложе у Бечу, заједно са нашом аустријском браћом – открива Вујачић.

У Србији ово братство слободних зидара највише ради на хуманитарном и образовном плану. Масони из РВСЛ су, на пример, активно учествовали у санирању поплава. Предшколској установу у Свилајнцу даривали су 40.000 евра. Масони ложе “Ђорђе Вајферт” помажу годинама Дом за слепе и слабовиде…

Својим радом желимо да упознамо наше друштво са правим масонским вредностима. Да се схвати да смо ми масони његов нераскидиви део, да радимо за добробит целе Србије. Масонерија мора да буде авангарда у друштву. То се показало и у нашој историји, у којој су многе личности биле слободни зидари. Ми бисмо зато поздравили иницијативу да се при Београдском универзитету оснује катедра за изучавање масонерије – каже велики мајстор РВЛС, у којој ће бити отворена Масонска академија као образовна трибина.

Свој међународни углед РВЛС је израдила отварањам према јавности.

Прва седница Трилателарне комисије, коју смо организовали у Београду, показала је Србију као модерну државу спремну за дијалог са свим земљама света. Добили смо позив за наредну седницу Трилатерале која ће се у априлу одржати у Сеулу. Тамо ће Србија имати два своја представника – открива Тахир Хасановић, секретар за међународне односе РВЛС.

Крагујевац добија нови „храм“

РВЛС у Србији има више масонских храмова. Главни храм се налази у Београду, а најмодернији у Новом Саду. Отворен је прошле године. Тренутно РВЛС зида масонски храм у Крагујевцу, који ће бити отворен почетком пролећа. Изградњу ових храмова финансирају слободни зидари својим донацијама.

Српски велики официри у Викторији

Међу шест милиона масона на земаљској кугли има доста оних који су наше горе лист. У САД постоји српска масонска организација АСЕРБ. У Канади је активно осам српских масона. У Аустралији је један Србин велики официр у Великој ложи државе Викторија. А сама РВЛС има у свету своје велике репрезентанте, односно масонске амбасадоре.

Предлог Магацин-а:

Трилатерална комисија и њени агенти у Србији, 1. део
Трилатерална комисија и њени агенти у Србији, 2. део
Масони покрећу универзитет у Београду
Као код куће: Скуп европских масона у Београду
Министри масони или играмо се елите

 

 

 

Извор: Новости


Напиши коментар