Срби и Руси пију највише алкохола на планети


mapa-alkohola

Према подацима Светске здравствене организације, када је реч о конзумацији и злоупотреби алкохола, ми и Руси смо међу “најцрњим” нацијама на планети.

Мапа која се налази на сајту Светске здравствене организације (WHO), показује колика је потрошња алкохола по глави становника у свету.

Према њиховим подацима у Србији сваки становник старији од 15 година годишње попије више од 12.5 литара чистог алкохола, што нас уз Русе, остатак источне Европе, и Португал, ставља међу најпијаније нације на свету.

Ова мапа настала је на основу података Глобалног информационог система о алкохолу и здрављу (ГИСАХ) који делује у склопу Светске здравствене организације. Ради се о систему који прати и анализира здравствена стања нација, повреде и злочине настале под дејством алкохола, али и политичке одговорности у вези са борбом против алкохолизма.

Према подацима ГИСАХ организације 3.3 милиона смртних случајева годишње је повезано са алкохолизмом. Алкохол проузрокује преко 60 различитих врста болести које остављају значајне последице на појединца али и њихове породице.

Разлози за алкохолизам су, уз социјално безнађе, и “обичајна” конзумирања – пиће је обавезно у свим приликама, било да се слави или тугује.

Што се тиче Србије, према скорашњем истраживању, више од 40 одсто млађих од 16 година се једном или више пута напило, чак 90 одсто њих је пробало алкохол, а сваки пети се често опија током године. Такође, сваки десети лечени алкохоличар је млађи од 30 година.

Више од 70 одсто пунолетног становништва у Србији конзумира алкохол, уз повремена опијања и управо из те категорије се касније регрутују зависници, њих 10 до 15 одсто.

Извор: ozonpress


Напиши коментар