Сумрак човечанства: Научници тајно модификовали људски ембрион!


ljudski-embrion

Водећи амерички научници су тајно спровели обиман рад мењања ДНК људских ембриона.

Ова техника би револуционаризовала здравство, дозвољавајући научницима да спрече генетски наследне болести и знатно смање шансе њиховог преношења.

Међутим, третман је изазвао контроверзу, а критичари су рекли да је петљање са људским кодом опасно и неприхватљиво.

Верује се да је истраживање спроведено на јајним ћелијама узетим од жене која болује од наследне болести- рака јајника како би научници истражили могућност евентуалне промене гена и на тај начин створили ембрион који неће имати ову наследну болест.

Рад је прошле године објавио Луан Јанг, научник који ради у лабораторији чувеног генетичара Џорџа Чурча.

Професор Чурч је инсистирао на томе да је све у експерименталној фази и додао је да експерименти нису спровођени на људима.

Верује се да је неколико лабораторија радило на измењивању ДНК људских ембриона, што значи да научници могу да покушају да промене личност људи попут побољшавања физичких предиспозиција и интелектуалне способности.

Иако је ова научна техника забрањена у већем делу света, њено спровођење би могло да буде дозвољено у Русији и неким деловима Јужне Америке.

Професор Џон Парингтон са Оксфорд Универзитета је рекао да је ово откриће очекивао али не овако рано и да је то веома ефикасан и користан третман.

Међутим, има и оних који упозоравају на опасност коју носи мењање генома људских ембриона.

Оно може имати непредвидиве последице по будуће генерације и то га чини опасним и етички неприхватљивим.

Извор: Б92


Напиши коментар