Свака десета жена у Србији због лошег искуства на порођају одлучила да више не рађа!


radjanje

Свака десета жена у Србији је због лошег искуства на порођају одлучила да више никада не рађа децу, поражавајући су резултати истраживања „Слобода рађања“, које је прошлог месеца на 2.583 породиље спровела НВО Центар за маме.

Жене у Србији се плаше порођаја јер је однос према њима прилично поражавајућ и понижавајућ. Трудноћа се посматра као болест, лекари се понашају погрешно према породиљама, а жене су искључене из доношења одлука, због чега се осећају лоше – каже Јована Ружичић, директорка Центра за маме.

Према овом истраживању, само 37 одсто жена имало је привилегију да одлучи како жели да се породи, чак 63 одсто је током порођаја било жедно, а око 20 одсто гладно.

И Снежана Ракић, директорка ГАК „Народни фронт“, признаје да је у Србији потребан већи број породилишта и каже да је решење у осавремењивању начина и услова рада.

Поуздано знамо да се жене одлучују за друго, треће или чак четврто дете. Пацијенткињама нико не забрањује да једу и пију, порођај се у преко 50 одсто случајева врши у епидуралу, а царским резом када за то постоје медицинске индиције. Трудимо се да пацијенткињама изађемо у сусрет колико год је могуће – истиче докторка Ракић.

Резултати истраживања

65 одсто жена није било укључено у доношење одлука
Чак 46 одсто жена није имало однос поверења и разумевања са својим доктором
Више од половине породиља није имало осећај да се стручно брину о њима за време порођаја
Чак 68 одсто жена није на одговарајући начин подучено да доји бебу
За 60 одсто испитаница на порођају није била обезбеђена приватност

Извор: Тв Бест


Напиши коментар