Затезне камате у Србији највеће у Европи!


kamate blic statistika
Илустрација: Блиц

Уколико не платите на време било коју услугу, од струје, преко воде и телефона, до интернета, рачунајте да ће вам бити обрачуната камата од 16 одсто. Изузетак су пореске обавезе. За доспеле а неплаћене рате пореза казнена камата је још виша – 17,5 одсто.

И док су казнене камате у Европској унији чак упола ниже него код нас, а у окружењу бар за трећину, грађане ових држава не брине оно што је за Србију већ уобичајено питање сваког ко уопште има среће да има посао – кад ће плата? А према подацима Уније послодаваца, у прошлој години, у 38 одсто фирми зарада је каснила до два месеца, а за још толико запослених – дуже од два месеца.

Плате најниже у Европи,а камате највише.

Немам куд. Не плаћам рачуне за комуналије на време. Плата ми касни три месеца. Уплатнице су на све веће износе, али се надам да ћу ући у неки ритам плаћања чим нам газда исплати заостале зараде. Пре неколико дана сви у фирми смо били у паници. Објављено је да ће сви они који нису платили порез на имовину на време, морати да плате и казну од 50.000 динара. Али остали смо немоћни. Газда нам је обећао исплату ускоро – прича Јована Ц. (45) из Београда, која као комерцијалиста ради у приватној штампарији.

С друге стране, у јавним предузећима и осталим фирмама које пружају разне услуге грађана кажу да морају да обрачунавају затезне камате.

Многи од њих, осим казнене камате, предвидели су и искључење услуге, где је то могуће. Тако, рецимо, „ЕПС Снабдевање“ са мреже искључује свако домаћинство које не плаћа струју два месеца. Пуно је, кажу у овој фирми, оних који имају и заостале дугове из претходних година, када није важило то правило.

Казна до 50.000 динара за неплаћање пуног износа пореза на имовину

Новчане казне су предвиђене и кад се не плати пун износ пореза. Рецимо, чак и ако је власник стана платио порез за прошлу годину, али не у пуном износу, може ускоро очекивати позив судије за прекршаје који му, бар како закон предвиђа, уз обавезу плаћања обавезе назидане износом затезне камате може наплатити и 50.000 динара пенала.

Привредном друштву „ЕПС Снабдевање“ купци дугују укупно 21 милијарду динара, а од тога домаћинства девет, а привреда 12 милијарди динара – кажу у ЕПС-у.

Месечни износ који само на каматама заосталих дугова ЕПС узме од грађана је 126,2 милиона динара, односно прерачунато по данашњем курсу чак милион евра!

“Србијагас” потражује од грађана око 740 милиона динара. По том основу, затезна камата износи 324.000 динара месечно. Исти обрачун спроводе и топлане, као и сва комунална предузећа.

Када су у питању дугови за порез, затезна камата је још виша и одређује се тако што се на референтну каматну стопу НБС додаје десет одсто.

Предлог Магацин-а:

Србија рекордер по каматама у Европи
У недозвољеном минусу као у паклу
Банке у Србији зеленашким каматама даве грађане
Колико нас кошта дозвољени минус и шта све банке траже да одобре кредит ?

Аутор: Гордана Булатовић
Извор: Блиц


Напиши коментар