Америка у паници због Турског тока: Спремају бољу понуду за Грчку од Гаспрома


gasovod2

Државни секретар САД, Џон Кери најавио је да ће САД направити противпонуду Грчкој која преговара с Русијом о гасоводу „Турски ток“ уз финансијске повластице.

То је у уторак обелоданио министар спољних послова Грчке, Никос Коциас и рекао у интервјуу за агенцију АП да ће већ за неколико дана на разговоре у Атини доћи Амос Хохштајн, специјални изасланик Стејт департмента за међународне послове енергетике.

Министар Коциас је у интервјуу позитивно оценио предлог Русије да она инвестира у гасовод у Грчкој и рекао да су преговори о гасоводу „Турски ток“ економске, а не политичке природе.

Грчка би, по споразуму с Русијом који је наговестио, у готовини добила аконтацију од будућег профита од гасовода и уз то би десет година добијала гас по повлашћеној цени.

Гаспром нам је направио веома добру понуду„, рекао је Коциас.

Грчка Влада подржава пројекат који укључује изградњу инфраструктуре за транзит гаса од границе са Турском, а који би могао да спроведе руско-европски конзорцијум“, изјавио је директор “Гаспрома“ Алексеј Милер након разговора са грчким премијером Алекисом Ципрасом.

Предлог Магацин-а:

САД хоће гасом против Путина
Балканска географија “Турског тока”

Извор: Бета


Напиши коментар