Београд: 20. парастос жртвама Бљеска 1. маја 2015. у Цркви св. Марка


Српски народ Западне Славоније којег су снаге УН-а оставиле на милост и немилост хрватским агресорима, у збеговима је кренуо према мосту на ријеци Сави како би се спасио у сигурну Републику Српску. На тузном путу смрти, хрватске снаге гранатирале су избјегличке колоне и засипале их авионским бомбама, младо и старо, жене и дјеца убијани су свим расположивим средствима. Рањеници су гажени тенковима, стрељани, клани ножевима а послије масакра, хрватске јединице уклониле су тијела побијених багерима и опрале пут шмрковима ватрогасних кола.
Српски народ Западне Славоније којег су снаге УН-а оставиле на милост и немилост хрватским агресорима, у збеговима је кренуо према мосту на ријеци Сави како би се спасио у сигурну Републику Српску. 

У петак 1. маја 2015. године у Београду, у Цркви Светог Марка, са почетком у 11 сати, одржаће се Парастос жртвама „Бљеска“.

Бљесак представља злочиначку акцију с почетка маја мјесеца 1995. године, када су хрватска војска и полиција извршиле агресију на део Републике Српске Крајине, односно Западну Славонију (Пакрац, Окучани, Новска, Грубишно Поље, Дарувар…) и за само 3 дана је убијено или нестало скоро 300 Срба, а протјерано више од 15.000 Срба (по неким изворима и до 20.000 Срба). Уништена је имовина Српске Православне Цркве, културно-историјски споменици итд. Много њих је одведено у концентрационе логоре намењене за мучење Срба.

На тужном путу смрти према Републици Српској, хрватске снаге гранатирале су избјегличке колоне и засипале их авионским бомбама, младо и старо, жене и дјеца убијани су свим расположивим средствима. Рањеници су гажени тенковима, стрељани, клани ножевима а послије масакра, хрватске јединице уклониле су тијела побијених багерима и опрале пут шмрковима ватрогасних кола.

Одговорност за овај удружени злочиначки подухват сносе: Фрањо Туђман (тадашњи предсједник Хрватске), хрватски генерали Младен Маркач, Анте Готовина и Младен Круљац.

Хашки Трибунал је 16. новембра 2012. године у другостепеној пресуди Анти Готовини и Младену Маркачу оборио првостепену пресуду којом су били проглашени кривима за удружени злочиначки подухват, прогоне, депортацију, етничко чишћење… на 24 односно 18 година затвора. За овај злочин, баш као и већину других злочина над Србима 1990-1999 није одговарао нико и ово је наш глас против те неправде!

Операцијом Бљесак остварено је етничко чишћење западне Славоније у којој је остало да живи само хиљаду Срба.

Умјесто да идете на Првомајски уранак, разне излете, роштиљања са друштвом, окретање прасета и сл. То можете ићи и неки други дан. Пођимо сви у цркву да запалимо свијеће за наше западнославонске мученике, који пострадаше испред хрватских злочинаца 1. и 2. маја 1995. када су 300 наших сународника мучки убијени, а хиљаде их је прогнано са својих огњишта!

plakat bljesak1

Подијелите наше плакате, немојте да нас у Цркву дође педесетак. Ако се ми не сјетимо наших пријатеља, браће, кумова, рођака, сународника… како да очекујемо да се нас Бог сјети сутра када будемо улазили Царство Небеско?

ФОНД ЗА ХУМАНИТАРНО ПРАВО – ДОКУМЕНТИ О ПРОШЛОСТИ: ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ ЗАПАДНЕ СЛАВОНИЈЕ

Извор: Злочини над Србима


Напиши коментар