Бивши немачки канцелар Хелмут Шмит: Путин није неко ко подстиче рат


helmut smit
Бивши немачки канцелар Хелмут Шмит (96) заложио се за разумевање Владимира Путина јер „он није неко ко подстиче рат“.

Не желим да доживим стоту, али то ни не могу спречити“, мудро је рекао Шмит у овонедељној емисији немачке новинарке Сандре Мајшбергер у свом препознатљивом стилу, са неизбежном цигаретом и оценио да свету иде лоше, Немачкој у принципу веома добро, а њему средње, у складу са годинама.

Шмит се заложио за разумевање за председника Русије Владимира Путина и рекао да „он (Путин) није неко ко подстиче рат“.

Бивши немачки канцелар сматра да је сваки шеф велике државе једнака претња свету што, како је рекао, важи како за руског, тако и за америчког председника.

„Сви су опасни, чак и ако то не желе да буду“, рекао је Шмит и додао да сада Америка, међутим, изгледа мање опасна од Русије.

„Да ли је она стварно безопасна, нисам тако сигуран, али то тако изгледа“, рекао је Шмит и критиковао планове о проширењу Европске уније (ЕУ).

„Покушај да се ЕУ прошири на Украјину, истовремено на Грузију, а најрађе и на Јерменију је прилична глупост и дечја геополитика“, рекао је Шмит.

На питање да ли су оправдани грчки захтеви за плаћање одштете коју су немачки нацисти починили, односно, захтеви за репарацијом, Шмит је рекао да се то у сваком случају мора примити к знању.

Извор: Танјуг


Напиши коментар