Чак 35% ДЕЧAКA НИКAД НИЈЕ ПРОЧИТAЛО КЊИГУ!!!


Тинејџери више не умеју да разговарају, седе једни преко пута других и гурају мобилне телефоне и слике под нос. На друштвеним мрежама воде једносмерну комуникацију, пишу неке коментаре, а не знају ни коме ни зашто. Изгубљени су и отуђени

Туча навијача – 148. Вечити дерби
Фото: Телеграф

Психолог Весна Томић истиче да се омладином нико више не бави, па чак ни породица. Млади су препуштени сами себи и не знају шта да раде, па им је најлакше да “висе” на друштвеним мрежама.

Тинејџери више не умеју да разговарају, седе једни преко пута других и гурају мобилне телефоне и слике под нос. На друштвеним мрежама воде једносмерну комуникацију, пишу неке коментаре, а не знају ни коме ни зашто. Изгубљени су и отуђени.  Највећи проблем је што док се ситуација у друштву не реши, не може се помоћи ни младима – каже Весна Томић за Блиц.

Према подацима из истраживања “Ментално здравље младих у Србији” сваки десети ученик средње школе је пушач, а 14 одсво ученика је у претходној години узело барем један наркотик. Скоро половина испитаника истраживања, које је рађено у 40 средњих школа, напило се једном у протеклих 12 месеци, а од тога су 59 одсто младићи. Око 10 одсто ученика узимало је лекове за смирење у току прошле године.

Фото-илустрација: Профимедиа

Са Војномедицинске академије поручују да скоро десет малолетника заврши сваке недеље у тој болници због алкохола и дроге.

– Млади обично не знају да пију, мешају разне врсте алкохола или пију на празан желудац. Неки желе да се што пре напију па испијају чашицу за чашицом, неки не знају ни које пиће иде с којим и брзо се опијају. A када се напију – склони су конфликтима, тучама, повредама, падовима, тако да су чести преломи и повреде. Друга, јако битна компликација јесте повраћања с изливањем садржаја у плућима и угушењем – каже проф. др Славица Вучинић, начелница Националног центра за контролу тровања ВМA за Блиц.

Око 30 одсто младих седи за компјутером или испред ТВ три сата дневно, а поражавајући податак је да 35 одсто дечака никада не чита књиге. Девојчице су боље по том питању, па “само” 8 одсто девојчица никада не чита књиге. Мање од половине испитаних младих, око 40 одсто, редовно се бави спортом.

Извор: Блиц

Преузето са: ОВО ЈЕ БРОЈКA КОЈA ЋЕ УНИШТИТИ СРБИЈУ: Чак 35% ДЕЧAКA НИКAД НИЈЕ ПРОЧИТAЛО КЊИГУ!!! | Телеграф – Најновије вести


Напиши коментар