Да ли је Будву ослободила српска или црногорска војска?


Будва српким ослободиоцима
Будва српким ослободиоцима

Тема дана на мору, које не запљускује превише туристички талас у предсезони, поново је „српска плоча“ изнад главног улаза у Стари град. Лидер Либералне партије у општини Блажо Рађеновић је пре неки дан најавио како ће изнова затражити уклањање спомен-плоче која „прича историјску неистину“. На исту тему убрзо се огласио у интервјуу за локалне медије и новопостављени министар културе Павле Горановић.

– Иницијативу ЛП да плоча изнад врата на старој Будви буде уклоњена Комисија за спомен-обележја сматра основаном. На потезу је општина, којој је Комисија предложила уклањање – изјавио је Горановић.

На (не)спорној плочи, постављеној 1931.пише да је град ослободила српска војска на Митровдан (8. новембра) 1918. године. Либерали сматрају да је то учинила – црногорска.

Из СНП су у неколико наврата реаговали, истичући да је у војсци, која је ослободила и Србију и Црну Гору од Аустрије, било и 1.000 добровољаца из Боке и Будве, који су стигли на пробој Солунског фронта.

Спомен-плоча преживела и фашисте

Плоча на улазу у древни град преживела је и италијанске фашисте. Они су покушали да је 1941. уклоне (сметала им је највише ћирилица), али је тадашњи председник општине Петар Лукетић успео да их одврати. Рекао им је да Будвани нису са Старог града скидали трагове бројних древних цивилизација, па то не би требало да чине ни потомци Гарибалдија, Микеланђела, Дантеа… Италијани су то разумели и прихватили.

– Дакле, наши дедови су ослобађали Будву, као поносни борци у саставу ослободилачке српске војске. Смета им придев српска и отуда све и долази. Без аргумента, политикантском причом хоће да и даље деле – одговор је СНП на провокације.

Председник НСД Андрија Мандић наглашава како на Приморју, од Новог до Улциња, доминантно живе Срби. Једини словенски народ који је изашао на топло море, пролазећи најстрашнију голготу, али истовремено одбијајући 1.000 година, и поред свих притисака, да промени језик, веру и нацију.

– Спомен-плоча говори о борби против окупатора, о српској војсци, у којој је било много добровољаца и из ових крајева, која је ослободила Будву и Црну Гору. Па ако су наши преци у далеко тежим условима успели да истрају и победе, можемо се и ми изборити за права Срба, које појединци желе да претворе у националну мањину и народ другог реда, фалсификујући историју ових простора – закључио је Мандић.

Извор: Новости


Напиши коментар