ЕУ дала зелено светло на увоз ГМО за људску прехрану!


Фото: sustainablepulse.com
Фото: sustainablepulse.com

Европска унија је одобрила увоз 19 генетски модификованих производа, међу којима су ГМО за људску прехрану, за исхрану стоке и резано цвеће.

Међу одобреним ГМО производима су они америчких компанија Монсанто и Дупонт, и немачких Бајера и БАСФ-а. Оваква одлука Комисије долази само два дана након што је она предложила нови закон који ће омогућити појединачним чланицама Европске уније да саме ограниче или забране увоз генетски модификованих усева, чак и ако ЕУ буде одобрила њихово коришћење.

Сви ГМО производи одобрени данас показали су се као безбедни пре њиховог увођења на европско тржиште„, наводи се у саопштењу Комисије, и додаје је да Европска агенција за безбедност хране спровела тестирања над тим производима, преноси агенција Франс прес.

Како се наводи у саопштењу ЕК, одобрено је десет нових ГМО производа, међу којима неке врсте кукуруза, соје, уљане репице и памука, као и две врсте каранфила, који ће бити придодати на постојећу листу ЕУ од 58 дозвољених ГМО производа у људској прехрани и сточној храни.

Европска комисија је пре два дана најавила план који ће омогућити појединачним чланицама Европске уније да саме ограниче или забране увоз генетски модификованих усева, чак и ако ЕУ буде одобрила њихово коришћење.

Овај предлог Комисије је, међутим, наишао на оштре критике група за заштиту животне средине, које страхују да ће најновији прописи заправо дозволити прилив ГМО усева. Мишљења у погледу узгоја ГМО усева у Европи су подељена, па тако, док Британија снажно подржава њихов узгој, Француска је међу чланицама које се томе строго противе.

У Европи се узгаја само једна ГМО култура, и то Монсантов кукуруз МОН810 и то у пет држава чланица – највише у Шпанији и Португалији.

ЕУ сваке године увезе преко 36 милиона тона генетски модификованог сојиног брашна и соје за исхрану стоке. Унија произведе само 1,4 милиона тона соје на годину, која није ГМО јер ГМО соја није одобрена за узгој у ЕУ.

Предлог Магацин-а:

Да ли ико помишља да ћемо oвакве слике због ГМО имати у Србији?
Званичници САД водили кампању за разбијање отпора према ГМ производима у Европи
Монсантов отровни Раундап у млеку мајки
10 разлога против ГМО (Франкенштајнске) хране
Са чиме се ускладити – са законима Брисела или законима природе?

Извор: Танјуг


Напиши коментар