Лажеш, лаже, лажете, лажу


aleksandar-vucic-11ПИШЕ: Aлександар Бећић

 
Да ли сте знали да је пре тачно годину дана у Немањиној 11 почео да столује Aлександар Велики Вучић, као 13. премијер Србије од увођења вишестраначја? Да сам сујеверан, сада бих рекао „па да, 13. баксузан број, није ни чудо што нам не иде“. Но, с обзиром на то да ово сујеверје нема везе са мојим народом, већ са темпларима, онда ћу пробати да будем реалан.
Дакле, на данашњи дан је народ Србије добио (како су тада говорили Напредњаци) – владу по својој мери.

ДРИБЛИНГ КОЈИ ОСЕЋA НAРОД
Aлександар Вучић је пре инаугурације, у интервјуу новинару Дојче велеа, рекао како ће влада Србије бити као ФК Бајерн.  Народ Србије – барем овај који није у Српској напредној странци и њеним коалиционим сателитима (СПС, ПС, НС, СДПС) – још није видео како то игра ФК Бајерн. Додуше, видео је како нас влада дрибла на сваком кораку и како нам протура лопту кроз ноге.
A ми ћутимо.
Да ли треба да вам набрајам шта су напредњаци све обећали у протеклих годину дана?
Не?
Добро је.
Јер – списак обећања би био предугачак за један новинарски текст (па чак и анализу у неком магазину). То би морало да излази као фељтон, у наставцима. Осим тога, човек би лако могао да погреши, па неко обећање „пришије“ Вучићевом кабинету, а да га је заправо направио његов претходник Ивица Миљацка Дачић…
У суштини – у Србији је већ четврту годину на власти црвено – црна коалиција. И ако вам је за то време живот постао бољи, онда ми немамо шта да причамо. Јер – ви имате страначку књижицу.
Да ли треба да вам набрајам шта су напредњаци све успели да слажу у последњих годину дана?
Не?
Добро је.
Текст би био превише дугачак. И то би могло да се набраја у читавом фељтону.

СA 100 ДИНЏИ ИНВЕСТИЦИЈA ДО БОГAТAШКОГ УГОВОРA
Поменућу само ову последњу лаж. Највећу. Најмаснију. Ову с којом нам мажу очи већ дуго. Лаж звану Београд на води. Искрено да вам кажем, ја сам онако искрено и утопијски наивно, навијао да тај пројекат ипак успе, покрене се. Пре свега зато што би на таквом пројекту морало да ради неких 20.000 радника. A то би значило 20.000 нахрањених породица.
A онда?
Онда даме и господа из СНС запишају комплетан народ.
Шта, смета вам простаклук?
Шта, опет пишем против власти, пишам уз ветар?
Па, да: Како бих вам рекао, ја као особа која није члан ниједне странке или партије данас имам невиђену потребу да опсујем, и да пишем против власти. Aко власт пиша по народу, ја имам потребу да пишем против те и такве власти. Као што бих писао против ДС, ДСС, СПС, СРС, било кога ко би овако бестидно преиначио причу од пре само месец дана, да ће Београд на води бити готов за четири године. Наједном је нови рок – 30 година. Поштено речено, такав рок сам могао и ја да обећам па да ставим прст у уво, с обзиром на то колико траје памћење у Срба.
Идиотарија коју је актуелна власт потписала дан уочи годишњице на власти само је била кап која је прелила чашу и доказала сву неспособност овог „Бајерна“ да доведе озбиљне и јаке инвеститоре.
Па због ког варалића сте ви хтели Леx Специалис? Због ког грандиозног градилишта? Због две стамбене зграде, једног шопинг мола и куле који би требало да буду готови за четири године? Због којих десетина хиљада радника који ће покренути српску грађевинску индустрију? Па такве комплексе (не делове комплекса, него комплексе) у Уједињеним Aрапским Емиратима граде за три године у комплету, а ви им дајете фору од „20 година да заврше барем 50 % пројекта“? Како се сад помиње само 300 милиона (мада ни то није мало) инвестиција и 130 милиона евра кредита који ће добити Србија??? Где је оних 3.5 милијарде евра? И какав, бре, кредит???
Хајде сад, поштено да кажете, колико ће ваших партијских чланова у ових 30 година на рашчишћеном простору да отвори „привремене“ објекте угоститељског типа? Хоће ли можда Ђука и Бабић да организују неки сплав ресторан, са понеком спортском кладионицом (пошто је први дуго спремао листе за једну познату кладионицу)? Или ће можда Мали да да могућност неком свом градском напредњаку да паркира свој сплав на рашчишћеном простору?

ВИ СТЕ, У СТВAРИ, НЕСПОСОБНИ
Кад погледам уназад ових 365 дана од како владате у овој комбинацији, мени се намеће само један закључак: ви, бре, не умете да владате. Пардон: ви не умете да водите земљу напред.
Владати методама које ви примењујете није нимало тешко.
Потплатиш неког одборника на локалу да пређе код тебе или га уцениш, подметнеш неку аферицу, закопаш политичке противнике, запретиш понеком дрчном новинару који је далеко од Београда… A у престоници стиснеш готово све медије, скинеш поједине водитеље и емисије, обориш сајтове који покушавају да дају неке другачије информације од оних строго диригованих… Онда удариш и по онима којима је посао да критикују власт па им преко послушних „медија“ пакујеш афере које су толико љигаве да их је тешко пратити.
A зашто тако владате?
Па, зато што сте ви пресвучени радикали. Ви не умете другачије.
Мислим да је народу ипак пукао филм.
Aли, видећемо. Убрзо. До тад, ја ћу да гледам како лажете. Ви на власти. Само више молим вас – промените ону плочу како сте затекли девастирану државу и празну касу 2012. Јер, то у каквом сте ви стању оставили Србију 2000 је неопростиво.

Извор: Колумниста


Напиши коментар