Линукс++, HP® и The Machine – револуција у јуну 2015.г


hp-the-machine

Прошли чланак Шта би било да призвођачи испоручују Линукс прилагођен свом хардверу писао сам знајући да ћу написати и овај. Могло би се рећи да нису повезани толико, али било би тешко потпуно их раздвојити. Прочитали сте да произвођачи, хардвер и софтвер не иду увек заједно. Међутим, Hewlett-Packard планира да спроведе пројекат који ће ојачати ову везу. О чему се ради?

 The Machine: A new kind of computer

Машина: Нова врста рачунара 

Развојно одељење у Hewlett-Packard-у ради на новој врсти рачунара званој The Machine. У питању је производња много јачих и истовремено енергетски ефикаснијих рачунара.  HP планира да прекине традицију двоструких меморија (складиште+радна меморија) која се заснива на прототиповима из 1940. године.

Ево шта каже архитекта Машине:

 “A model from the beginning of computing has been reflected in everything since, and it is holding us back” 

Kirk Bresniker, Chief Architect / HP Fellow, Palo Alto

Иако ће Машина првенствено бити направљена да задовољи тешке захтеве корпоративних мрежа и великих интернет компанија као што су Фејсбук и Гугл, елементи ће моћи да буду адаптирани и за мале уређаје као што су кућни, стони или преносни рачунари.

Hewlett-Packard ће најпре морати да усаврши нову форму рачунарске меморије која се назива мемристор (енгл. memristor). Разлика између данашњих и Машине је у томе што стандардни рачунари користе две врсте меморије да обаве задатке. Ваш рачунар држи све податке, програме, документа на тврдом диску. Да би отворили неки документ, он се позива и учитава у радну меморију (RAM) која је много бржа. Обрађује се у радној меморији и уколико направите неке промене поново се чува на тврдом диску.

HP ради на томе да се све радње обављају у једном складишту података. И дугорочно и краткорочно чување биће спојено у једном – мемристор. Пребацивање података из тврдог диска до радне меморије више неће бити неопходно па се у овом делу очекује велика уштеда у енергији и времену с обзиром на то да ће мемристор бити бржи од данашње радне меморије.

Линукс++ и Карбон оперативни системи намењени Машини

Прототип Машине биће спреман за 2016., али ће оперативни систем бити готов већ у јуну 2015. године. Линукс++ је написан посебно и само за Машину и служиће за тестирање док га на врхунцу развоја не замени од нуле написани Карбон (енгл. Carbon) оперативни систем. Циљ је утврдити који тип софтера ће донети најбољи бољитак у комбинацији са новим приступом рачунарској технологији.

Закључак

Иако ће оваква промена највише користи донети гигантима који на својим серверима троше велике количине енергије и времена, не може се занемарити утицај на кућне рачунаре. Поред брзе меморије, комуникација се неће одвијати преко бакарних каблова већ преко оптичких влакана што ће додатно убрзати одзив и кориснички доживљај. Након тога можемо да очекујемо велике промене у клауд (енгл. Cloud) рачунарству, интернету.

Нову револуцију покреће HP, a Линукс je његов сапутник. Свакако још један плус и потврда оперативног система којег сви волимо.

Извори: ЛИНог – Линукс блог из Србије и HP’s Machine technology rethinks the basics of computing (видео)


Напиши коментар