На удару стратешке тачке Срба на КиМ


На Косову су на удару српске стратешке тачке. Преостало српско становништво је под притиском због узурпације имовине, а север Косова, који је од 1999. до данас био ослонац читавом српском становништву на КиМ, убрзано се урушава, неки су од закључака округлог стола Српског националног форума под називом „Удар на српске стратешке тачке, њихова одбрана или нестајање“.

495129_tan2015-2-28-9314298-0_f
Последица Бриселског споразума: И север Косова полако прелази у руке Приштине (Фото ТАНЈУГ)

Учесници су једногласни у мишљењу да је „на делу институционализовани притисак тзв. Републике Косово на преостали српски народ са циљем да се оствари концепт потпуно етнички чистог албанског подручја као прве фазе у стварању јединствене албанске државе“.

Бојазан од извртања правде

– Код српског народа постоји бојазан да ће након оснивања Суда за ратне злочине за недела која су чинили албански екстремисти, доћи до злоупотреба те институције и она преусмери ка Србима. Ово се нарочито односи на припреме такозваних јавних и тајних оптужница. Најаву ове непожељне појаве Срби виде кроз случај Ђаковице, где су за једним бројем људи расписане потернице, а један број потерница је у најави, истичу у Српском националном форуму.

– Тај концепт се тренутно спроводи кроз одузимање српских имања ради изградње инфраструктуре (ауто-пута Приштина-Тирана и Приштина-Скопље), урбанизацију делова око српских села на централном Косову, а поједине српске средине, као што је то општина Ново Брдо, изложене су депопулацији, јер се знатан део становништва раселио због притисака и безперспективности. СНФ је обавештен од Срба из многих крајева КиМ да су локалне власти почеле да шаљу пореске пријаве избеглим Србима, који 16 година нису имали приступа својој имовини, што је један вид ругања судбинама избеглица. Уколико Срби тај „дуг“ не намире, а што многи неће моћи, прети им конфискација имовине – наводе у СНФ-у.

Када је реч о северу Косова, они ситичу да „након бриселских договора, власт на северу прелази корак по корак у руке Приштине“.

– Тиме се опасно компликује његов положај, као и положај Срба и њихових институција. Формирање суда у Косовској Митровици под судском влашћу Приштине, уз претходно интегрисање полиције створило је предуслове за гашење и других институција, а пре свега здравствених и школских, као и Универзитета – истичу они.

СНФ скреће пажњу и на проблем скијашког центра Брезовица, продају Трепче и најаве о преузимању језара Газиводе, као три виталне тачке за опстанак Срба. Они истичу и да се „по сваку цену морају спречити напади на школство и здравство“.

– СНФ оцењује да је након почетка  бриселских преговора и спровођења одређених договорених решења дошло до погоршања положаја Срба на КиМ, до престанка икакавог говора о одрживом повратку расељених и до губитка извесности за будушност Срба преосталих на косову и Метохији. Апелујемо на државне органе да учине све што је у њиховој моћи како би се ова ерозија државности Србије на КиМ прекинула, како би се омогућио одржив опстанак преосталих Срба и повратак више од 250.000 расељених – истичу они.

Скуп је недавно одржан у Великом Ропотову, а расправи о овим темама су присуствовали чланови СНФ и гости са централног, северног Косова и из Косовског Поморавља.

Извор: Vesti online / Vesti / Srbija / SNF: Na udaru strateške tačke Srba na KiM


Напиши коментар