Непримерени садржаји ријалити шоуа преливају се на штампу


mediji_velika

Комисија за жалбе Савета за штампу упозорила је данас на растући тренд преливања непримерених садржаја из телевизијских ријалити шоу програма у штампане медије, што је, како оцењује, тешко кршење кодекса новинара.

На конференцији за новинаре, председавајући Комисије за жалбе Иван Цвејић рекао је да се у штампаним медијима преносе увреде, порнографски и непримерени садржаји из ријалити шоу који су „васкрсли“ на телевизијама, а да су ти садржаји доступни свима, без обзира на узраст.

Ми нисмо нека пуританска група забринута за омладину, него желимо да новинарски посао буде професионалан и примерен посао који има важну улогу и место у друштву„, рекао је Цвејић.

Говорећи о раду Комисије, Цвејић каже да је у последње време забележена „мала епидемија“ жалби које се односе на крађу ауторства у медијима.

Према његови речима, честа је појава, нарочито на онлајн медијима, да се преносе истоветне фотографије и текстови, без потписа оригиналног извора.

Потписивање аутора је норма„, рекао је Цвејић наводећи да медији који преузимају туђе садржаје без навођења аутора сносе одговорност и за евентуалну нетачност пренете информације.

На последње две седнице Комисија је разматрала укупно 17 жалби, од којих су се осам односиле на повреду ауторских права због презумања туђих фотографија и текстова без потписа њихових аутора, а како је речено, повећан је број жалби које се односе на дискриминацију и говор мржње.

Речено је и да се све већи број жлаби односи на неке портале који немају ни импртесум ни контакт телефон.

Заложивши се да се за проширење круга оних који имају право да се жалбом обрате Комисији, Цвејић је оценио да је добро што ће се одлуке комисије узимати у обзир приликом одлучивања о додељивању средстава из буџета Србије за пројектно финансирање медија.

Ако сте стална муштерија пред Комсијом за жалбе, умањена је могућност добијања средстава из јавних извора„, каже Цвејић и додаје да и оглашивачи треба да обрате пажњу на рад Комсије за жалбе и имају у виду њене одлуке приликом одабира медија у којима ће се рекламирати.

Чланица Комсије за жалбе Тамара Скрожа рекла је да је само у последње две недеље забележено око 10 тешких кршења кодекса написима у медијима, попут наслова „Подавили се као пацови“ за вест о погибији стотина миграната.

Према њеним речима, у медијима се и даље наставља озбиљно кршење препоставке невисности детаљним описима злочина, са именима фотографијама и детаљима из приватног живота.

Скрожа је оценила да кодексу новинара мањка одредба која би се тицала медијског прогона и кампање на шта је, навелаје, до сада било неколико жалби.

Фали нам та одредба која ће рећи да је заиста нечасно и против бити наше професије да 16 насловних страна посветите особи која је тренутно у некој политичкој немилости зато што ви или власник ваших медија има неки проблем са том особом и свој политички интерес„, рекла је Скрожа.

Извор: Тануг


Напиши коментар