Нова беспућа „повијесне збиљности“


orginal plagijat

Морам признати да ме као човека с просечном интелигенцијом искрено фасцинира број присталица теорије коју већ годинама промовише Јован Деретић, псеудоисторичар који тврди да су Срби, као народ, старији од Дарвинових мајмуна. Како да просечном, убогом српском чељадету сваки дамар не задрхти када чује да је данашњи Велс заправо Велес, старо српско село, да је у античкој Грчкој постојало место Сербон, што значи да је слепи Хомер, баш као и Филип Вишњић, био српског рода, или да је Александар Македонски стари српски војсковођа? Уосталом, где да нађеш бољи доказ о томе да су Срби „сви и свуда“ од презимена које носи актуелни шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц, а које, у српском језику, представља једну од најкориштенијих речи.

За разлику од Деретића и његових присталица, чије су маштарије крајње бенигне и за које, на крају, нико не даје ни пет пара у озбиљним научним круговима, истраживачи „скривене“ историје међу српским комшијама, Хрватима и Бошњацима, осим што по машти ни најмање не заостају за „деретићевцима“, на добром су путу да своје лудило институционализују.

На страну то што међу хрватским и бошњачким историчарима постоји приличан број оних који снагом свог научног ауторитета стоје иза суманутих идеја да Хрвати вуку порекло из античке Персије или да су Бошњаци балкански „аријевци“, потомци богумила и Илира. Улепшавање властите слике и романтични приказ себе, као потомка древних јунака, ваљда је природна потреба многих људских бића. Оно што изазива саблазан код сваког нормалног јесу покушаји хрватских „повјесничара“ и бошњачких „хисторичара“ да прекрајају недавну прошлост, о којој, хвала Богу, још могу да сведоче живи људи.

Plakatss handzar

Што је најгоре, њихове бајке о Хрватима и Бошњацима, као „носиоцима партизанског отпора“ нацистичким завојевачима на овим просторима више се него успешно „примају“ међу потомцима оних који су до 1943. и Хитлеровог слома код Стаљинграда масовно били у усташама и „Ханџар дивизији“.

Аман, браћо, стрпите се мало! Сачекајте да прође који миленијум. Тада ће, можда, бити будала које ће вам веровати.

Предлог Магацин-а:

Како је измишљено Бошњаштво
Потурчавање Срба у Босни
Срби исламске религије
Нека се љути ко хоће, али Хрвати су Срби!
„Ми Хрвати смо ионако склепан народ“
Својатање српског антифашизма

Аутор: Борис Кнежевић
Извор: Прес Република Српска


Напиши коментар