Руски хуманитарни центар треба да добије дипломатски статус у Србији


32

Руски хуманитарни центар је у прошлогодишњим поплавама вечно задужио српски народ, због чега би припадници ове базе морали да добију дипломатски статус у нашој земљи.

Ово је данас поручено из Ниша, где је пред домаћим и руским новинарима одржана показна вежба, којој су присуствовали и министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић, амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин и амбасадори других држава балканског региона.

Присутни су могли да се увере у способност јединице при гашењу пожара са најсавременијим роботом из Русије.

1

О раду овог Хуманитарног центра, редакција „Србин инфо” је разговарала и са Милисавом Миличковићем, државним секретаром МУП Србије:

32

Руски хуманитарни центар је спасио многе становнике Србије, али и целог региона. Шта је још потребно овај центар да уради како би добио дипломатски статус као што имају поједини страни војници у Србији?

– У Министарству унутрашњих послова немамо никаквих проблема са овим вашим питањем. За нас је апсолутно легитиман састав РСХ Центра у Србији, односно руских хуманитараца, који уживају све привилегије у складу са нашим законима.

2

Значи, МУП Србије подржава руски захтев за дипломатским статусом за РСХ Центар, одмосно за руске хуманитарце?

– Да, наше Министарство подржава такав захтев руслих партнера.

О раду руског Хуманитарног центра разговарали смо и са Предрагом Марићем, начелником Сектора за ванредне ситуације:

Да ли је још нека држава хуманитарно помогла Србији, као што је то урадила Русија преко овог Центра?

4

– Не на овај начин. Ми смо имали и са Јужним Велсом добру сарадњу, и она већ траје неколико година. Али наравно да вредност руске помоћи које можете да видите у овом Центру премашује све оно што смо до сада могли из других држава да добијемо путем донација – истиче Марић.

Извор: МУП СРБИЈЕ за „Србин инфо”: Руски хуманитарни центар треба да добије дипломатски статус у Србији | СРБИН.ИНФО


Напиши коментар