Само 17% приватних послодаваца у Србији редовно исплаћује плате


vulin
„Боље од овог не може.“

БЕОГРAД – У Србији само 17 одсто приватних послодаваца редовно, у дан, исплаћује плате запосленима, каже председница AСНС Ранка Савић.

Она каже да је у јавном сектору ситуација много боља. Савићева је на форуму „Реформе по леђима радника“ који је организовао Aсоцијације слободних и независних синдиката (AСНС), казала да послодавци неиспуњавање тих својих обавеза најчешће правдају економским проблемима и неликвидношћу.

Савић је додала да ефекти новог Закона о раду нису како је најављивано и да тај закон није решио питање плата које је једно од кључних.

Она је рекла да су радници и њихове породице увек сносили највећи терет криза, па и кризе у којој је Србија сада.

Додала је да ММФ предвиђа да ће стопа незапослености у Србији до краја ове године бити 20,7 одсто, и да се очекује да ће у предузећима у реструктурирању 30.000 радника остати без посла.

„Због тих радника се по хитном поступку доноси и нови закон о запошљавању, јер ће они бити велики притисак на Националну службу за запошљавање. Циљ тог закона је да се пооштре права за добијање тих накнада, али и да се оне смање“, казала је Савић.

Нагласила је да је питање колико ће радници још моћи да све то издрже и да је зато неопходно чврсто партнерство синдиката, послодаваца и државе.

Саветник у Министарству за рад, Душан Петровић казао је да неисплаћивање плата потпуно обесмишљава рад, нагласивши да би запослени требало више да користе могућност из Закона о раду да пред судом наплате своје зараде.

Додао је да кривично законодавство предвиђа могућност да се „послодавац кривично гони, ако свесно не поштује закон или општа правна акта“.

Он је уз то указао да је „питање остваривања права и питање храбрости“

vucic-foto-tanjug-r-prelic-790x575
Извор: Бета / SEEbiz

Напиши коментар