Срби из Румуније Дису у гостима


Чачак – Са дугогодишњим богатим искуством у организовању свечаности у част Дису и поезији,

disovo prolece
Фото: ГЗС

чачанска библиотека је већ више пута имала у гостима песнике из иностранства (Чешке, Немачке, Русије, Шпаније, Норвешке), а овог пролећа ће угостити српске песнике из Румуније који стварају на српском језику.

Српски песници румунског завичаја и представници Савеза Срба у Румунији биће гости 52. „Дисовог пролећа“ од 20. до 23. априла 2015. године. На књижевним сусретима у три града (Чачку, Краљеву и Београду) публици ће се представити песници из Темишвара: Славомир Гвозденовић, Љубинка Перинац Станков, Предраг Деспотовић и Горан Мракић.

Песници из Румуније који су и генерацијски и поетички веома различити ће чачанској публици на књижевној вечери под називом „Земљом се очева својих храним“ говорити своју поезију. Сусрет је заказан за 21. април 2015. од 19 часова у Галерији Народног музеја. Већ следећег дана, наступ пријатеља из Темишвара биће организован за краљевачку публику у библиотеци „Стефан Првовенчани“, а 23. априла, на Светски дан књиге и ауторских права, биће одржана подневна промоција у Српском књижевном друштву у Београду.

Песници из Темишвара узвраћају посету Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис“ која је прошле године била почасни гост на Данима преображења Срба у Румунији и том приликом је представила Дисово стваралаштво и манифестацију „Дисово пролеће“.

Извор: Глас западне Србије


Напиши коментар