Србија друга у свету по исељавању младих и образованих


mladi obrazovanje

Србија је две деценије прва у региону по исељавању младих и образованих људи у иностранство, а друга у свету, упозорено је на Привредном форуму младих.

Потпредседник Студентске конференције универзитета у Србији (СКОНУС) и координартрор пројекта “Привредни форум младих 2015″ Владимир Радовановић рекао је да је према подацима из 2014. највише незапослених особа у Србији старости од 25 до 29 година, односно око 101.000 младих, а да затим следе незапослени од 20 до 24 године, којих има око 90.500.

“Тренд повећавања незапослености младих траје од 2008. године и нема назнака да ће бити прекинут”, истакао је Радовановић на Форуму, истичући да су поменуте стопе незапослености младих у Србији више него у суседним и земљама ЕУ.

Према његовим речима, скоро 80 одсто младих чека на запослење дуже од годину дана, због чега млади све више сматрају да је у Србији немогуће пронаћи посао и зато одлазе из Србије. Радовановић је поручио да држава мора да предузме нешто и након школовања младима омогући да се запосле.

Помоћник министра просвете Милан Шуваков је упозорио да наш образовни систем још нема уписну политику за студирање на факултетима и да је предвиђено доношење закона о националном оквру квалификација, који ће утврдити наше потребе за кадровима, према потребама тржишта рада.

Планирано је доношесње закона о високошкокском образовању, којим ће бити спроведена реформа у том систему, рекао је Шуваков. Помоћник министра образовања је позвао да добро размисле које ће студије уписати, да не бирају занимања за којима нема тражње на тржишту.

Извор: Опозиционар


Напиши коментар