Српска брука: По кући књаза Милоша кокошке се шетају и носе јаја


kuca kneza milosa

До обележавања 200. годишњице Другог српског устанка остало је само три недеље, а многи објекти везани за тај значајан догађај неће бити реновирани или ће се само одрадити најнужније.

Пример је кућа књаза Милоша Обреновића у Горњој Црнући где је била престоница Србије од 1815. до 1818. године где су радови на реновирању почели пре десетак дана, а објекат је у врло лошем стању и потребна је комплетна реконструкција.

Добривоје Маринковић на чијем се имању налази ова зграда и који обавља функцију кустоса када дођу посетиоци каже да је кућа склона паду јер деценијама ништа није улагано, а све је у надлежности Републике од 1994. године.

„Веровао сам да ће се кућа средити за јубилеј, али ће се само извршити шминка која ће служити за сликање, јер ће се на крову заменити шиндра која је потпуно пропала и прокишњава ,а мора све да се ради од темеља и за то нема времена“, рекао је Маринковић.

Он истиче да у књажеву кућу улазе домаће животиње и да кокошке несметано носе јаја а нема ни ограде, паркинга за возила нити санитарни чвор а ђаци када дођу физиолошке потребе обављају по шуми или врзинама.Директор Музеја рудничко-таковског краја Милош Николић је рекао да је књажева кућа у надлежности Републичког завода за заштиту споменика културе и да Музеј и локална самоуправа немају никакве надлежности.

Извор: Курир


Напиши коментар