Српски песници из Румуниjе: Љубав према Србиjи безгранична


2015-04-22 17-40-02 Градска библиотека  Владислав Петковић Дис  Чачак » Blog Archive » Земљом се очева својих храним - Pale

ЧAЧAK – Поводом 52. Дисовог пролећа, у кабинету градоначелника Воjислава Илића, организован jе приjем српских песника из Румуниjе и представника Савеза Срба у тоj земљи.

„Чачак jе град од 120 хиљада становника коjи jе увек важио за средину коjа доста улаже у културу, спорт, социjалне потребе, као и у образовање. И ове године, велика нам jе част да угостимо наше драге госте, српске песнике из Румуниjе“, рекао jе градоначелник Воjислав Илић и напоменуо да jе поносан што се наши обичаjи, култура и традициjа и jезик негуjу изван граница Србиjе.

„Oдноси између ове две земље су увек били приjатељски и надам се ће тако и остати, као и да ћемо одржавати интензивне контакте и организовати jош много сличних сусрета“, нагласио jе он.

Др Славомир Гвозденовић, професор на Универзитету у Tемишвару и посланик у парламенту Румуниjе, подсетио jе да су Срби на териториjи ове државе присутни од раног средњег века, од када датира и њихова култура коjу и данас негуjу, као и на српске цркве коjе су биле чувари и седиште наше културе.

„Oчували смо идентитет под влашћу више држава. Mи Србиjу волимо и поштуjемо и наша љубав према њоj jе jе безусловна“, рекао jе он.
Српско школство у Румуниjи има вишевековну традициjу, после ИИ светског рата око 9000 ђака похађало jе ове куће знања, док jе данас таj броj знатно мањи. Нажалост, опстало jе само шест или седам школа и Гимназиjа „Доситеj Oбрадовић“ у Tемишвару нагласио jе Гвозденовић.

Напоменуо jе и да су основали Скупштину диjаспоре и Срба у региону, чиjи jе он председник и додао да jе Савез Срба у Румуниjи кровна организациjа коjа обухвата више од 50 месних заjедница.

„финансирамо се путем субвенциjа у вредности од 750 хиљада евра, помоћу коjих смо успели да отворимо Српску кућу у Tемишвару, као и да издаjемо књиге. Oрганизуjемо и манифестациjе попут Дана српске културе, коjи jе наjвећи догађаj тог типа у Источноj Eвропи. Наш циљ jе да Срби сачуваjу своj идентитет и jезик, а не да се сете ко су само када певаjу“, закључио jе он.

Извор: Танјуг


Напиши коментар