Српским земљама прети 100.000 муџахедина


islamisti

Терористички акт Нердина Ибрића, који је у понедељак увече око 19.15, усред полицијске станице у Зворнику уз поклич „Алаху екбер“ убио полицајца Драгана Ђурића и ранио његове колеге Жељка Гајића и Стеву Миловановића, забринуо је све са леве, али и са десне обале Дрине.

Јер, после „удара“ у Бугојну и Сарајеву, реч је о првом нападу вехабија на територији Републике Српске, на само неколико стотина метара од Малог Зворника и Србије.

Бруталност, безобзирност и одлучност Ибрића, који је и сам настрадао у размени ватре са полицајцима, да остави „вехабијски печат“, највероватније није нешто што је изашло само из његове главе, већ из глава оних, који овакве и сличне младиће користе у име Алаха зарад убијања недужних људи, попут зворничких полицајаца.

Младић, који је у Зворнику завршио Медицинску школу, „одужио се“ свом граду и суграђанима на монструозан начин, по рецепту који је спреман у неком од центара зла, које се, одавно, надвило над БиХ, али многи то не желе ни да чују, а камоли да признају.

Дан жалости у целој БиХ

Владе РС и Федерације БиХ прогласиле су среду, 29. април Даном жалости. На седници Владе РС одређена је делегација која ће присуствовати сахрани настрадалог полицајца Ђурића, а чиниће је потпредседник Владе Антон Касиповић и министри Драган Лукач и Неђо Трнинић.

И док су највиши званичнци Српске и БиХ у уторак најоштрије осуђивали терористички напад у Зворнику уз поруку да полицијске и безбедносне агенције у земљи морају одмах реаговати и заштитити грађане и институције од овог зла, живот се у граду покрај Дрине полако нормализовао. Било је приметно појачано присуство припадника полиције.

Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач рекао је да је ситуација у Зворнику након терористичког напада редовна и да је увиђај завршен.

Сада се испитују докази и идемо даље у рад са Агенцијом за истраге и заштиту БиХ – рекао је Лукач. – Видећемо шта ће истрага показати.

Стручњаци, међутим, истичу да Зворник није случајно изабран за место напада и истичу да у БиХ, према званичним подацима безбедносних агенција, има око 100.000 вехабија, међу којима је око 4.000 особа опасних по безбедносну ситуацију и које су већ евидентиране у безбедносним системима земље.

Вехабије су БиХ дошле за време рата и као муџахедини су ратовали на страни такозване Армије БиХ.

После рата остали су да живе у БиХ што им је омугућио ратни политички врх на челу са Алијом Изетбеговићем и Странком демократске акције.

Џевад Галијашевић, експерт за борбу против тероризма, каже за „Новости“ да су вехабије заузеле велики део БиХ и да их има у сваком делу државе.

Највише их има у пограничним местима између Федерације БиХ и Републике Српске, попут Маоче, али и око Травника и Жељезног Поља код Зенице – каже Галијашевић.

У суштини, вехабија има на сваком кораку у БиХ. А Зворник је веза између Србије и Републике Српске. То је мост и спона српског народа са две обале Дрине. Овим терористичким нападом вехабије шаљу јасну поруку да је Дрина граница између БиХ и Србије, а не никакав мост и спона српског народа.

Страдали очеви

Док медији у РС извештавају о догађају у Зворнику као о терористичком акту, они у ФБиХ настоје да га прикажу као освету убијеног. Медији са наглашеном националном бошњачком оријентацијом преносе да су Нердиновог оца Сејфу убили припадници српских снага 1. јуна 1992. управо на подручју Зворника у њиховом селу Сапна, односно засеоку Кучић Кула, где су живели, а тада је он имао свега годину дана. Средином јуна прве године рата у БиХ у нападу муслиманских екстремиста из Бановића на српско село Жељову код Возуће свирепо је убијен Никола, отац прексиноћ убијеног припадника МУП РС Драгана Ђурића (48). У истом нападу убијен је и Илија, отац једног од рањених полицајаца у Зворнику Жељка Гајића (43). (Љ. Ђ.)

Полицијска станица је, како тврде безбедносни аналитичари, одбрана са циљем да се пошаље порука да вехабије могу да нападну најчуваније објекте у Српској, односно једину оружану силу Републике Српске МУП РС.

Ал каида увек поруке шаље нападајући пре свих цивилне циљеве. Сада када желе да пошаљу поруку да су веома ојачали на неком подручју онда се иде у акције напада на оружане силе – кажу аналитичари.

Када се говори о потенцијалним метама у Српској ту нема правила. Сваки објекат и свако место где се окупљају грађани може бити потенцијална мета. Али и ту мора бити јасна ситуација да би неки напад са великим бројем жртва донео и још јачу акцију и отворен сукоб са вехабијама у БиХ.

Муамер Зукорлић: Није случајно

Напад на полицијску станицу у Зворнику је за сваку осуду и представља удар на људске животе, државне институције и међунационалне односе, поручио је санџачки муфтија Муамер Зукорлић и додао да овај догађај не може да користи ни Босни ни Бошњацима. Зато, сматра он, позадину крвавог напада у Зворнику треба потражити међу онима који прижељкују цепање и уништење босанске државе.

Није случајно да крвави напад на полицијску станицу у Зворнику долази само неколико дана након најаве председника Владе Србије Александра Вучића да је спреман на свеопшти дијалог српског и бошњачког народа – навео је муфтија.

Бошњачки народ не може стати иза оваквих поступака неодговорних појединаца.

Заказале безбедносне службе

Графити Исламске државе у селу Горња Маоча центру вехабија у БиХ
Графити Исламске државе у селу Горња Маоча центру вехабија у БиХ

Напад у Зворнику доказ је некоординације и нефункционалности безбедносно – обавештајног сектора у земљи, јер је министар безбедности БиХ Драган Мектић потврдио да су обавештајци још у петак имали информацију да се припрема напад у БиХ, али да нису знали када и где.

Неопходно је утврдити која безбедносна служба је заказала – рекао је Мектић.

и високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је осудио напад, истакао је да је Обавештајно-безбедносна агенција упозорила полицијске агенције у петак да ће се десити напад на једну полицијску станицу!

Инцко је изјавио да је информацију о нападу добио док је био на манифестацији турске културе.

Он је додао да не треба журити са оценама да ли се ради о терористичком чину док то не утврди државно тужилаштво.

И директор Дирекције за координацију полицијских тела у БиХ Мирсад Вилић потврдио је да, осим информација да ће на један од објеката у БиХ бити извршен напад и да то може бити и полицијска станица, безбедносне структуре нису знале где и када ће се то десити.

Немамо више информација осим тога да се знало да ће се нешто десити, а где и када – то нисмо знали – рекао је Вилић.

Експерт за борбу против тероризма Предраг Ћеранић каже, за „Новости“, да напад у Зворнику показује да агенције за спровођење закона на нивоу БиХ очигледно не владају ситуацијом на терену.

Српска очито мора сама да предузима мере заштите уставног поретка и суочи се са свим безбедносним претњама – оценио је Ћеранић. (М. Ф.)

Младен Босић: Велика одговорност на политичарима из реда бошњачког народа

Заменик председавајућег парламента БиХ Младен Босић рекао је да је после грозног терористичког акта, који се десио у Зворнику, велика одговорност на политичарима из реда бошњачког народа.

Политичари из реда Бошњака треба у сарадњи са свима нама да ураде напоре да се ови џепови потенцијалног тероризма на неки начин ставе под контролу у интересу свих грађана БиХ – поручио је Босић.

Предлог Магацин-а:

У БиХ притисцима преводе Србе у ислам
Вехабије у БиХ добијају потпуно отворену подршку Исламске заједнице
Прикривају терористе, нападају РС
Вехабије купују српска села у Босни
Вехабије нападају Србе повратнике

Извор: Србин.инфо


Напиши коментар