Ужице: Освануо величанстевни мурал посвећен пилотима страдалим у одбрани Србије 1999. године!


mural-stradalim-pilotima uzice

Лица Животе Ђурића, Зорана Радосављевића и Миленка Павловића осванула су пред Ужичанима. Група младих уметника из града на Ђетињи осликала је на месту поште срушене у НАТО агресији величанствен мурал посвећен пилотима страдалим у одбрани Србије 1999. године. Поред приказа јунака, мурал садржи и натпис: „Срце хероја заувек живи, не могу да га убију – 1999.“

Тако је Ужице још једном испољило свој слободарски дух, захваљујући младим, школованим уметницима окупљеним у групи „Бунт„, који не желе да се овим поводом о њима пише, јер мисле да је тако исправно. Они су, међутим, Ужичанима познати по својим делима. Један од њих, осликао је мурал патријарха Павла и цара Лазара на прилазу градској плажи, у жељи да владајућу иконографију шљаштећих звездица на плавој подлози замене примереније и за Ужичане значајније слике.

Храбрим пилотима страдалим у одбрани Србије, држава се никада није одужила на прави начин, али ће њихово херојство остати урезано у памћењу народа. То потврђују и емотивне реакције Ужичана, од поносног осмеха до суза, испред величанственог мурала.

Извор: Новости


Напиши коментар