Вакцинациjа смањила смртност одоjчади (пропагандистички „урадак“)


192247МАГАЦИН: Зашто је ово пропаганда? И то најпримитивнија. Ако наши стручњаци сматрају да је имунизација (оваква каква сада јесте) корисна ствар, онда интелектуално поштење и етика лекара и фармацеута ваљда налажу да се у процесу едукације становништва објаве и лоша искуства и несавршености онога зашта се залажу. А такве објективности код њих нема. Ни у покушају.

БEOГРAД- Начелница Сектора за превентивну медицину Воjномедицинске академиjе у Београду Соња Радаковић казала jе данас да тренутно нема актуелниjег jавно здравственог проблема у Србиjи од питања вакцинациjе, наводећи да jе захваљуjући вакцинациjи значаjно смањена смртност новорођенчади.

На курсу континуиране медицинске едукациjе под називом „Вакцине – наjсигурниjа заштита против инфективних болести“ коjи jе одржан на ВMA она jе истакла значаj обавезне вакцинациjе и илустровала то податком да jе дужина животног века у последњих 150 година више него удвостручена, великим делом захваљуjући вакцинациjи коjом jе значаjно смањена смртност новорођенчади.

Kако се наводи у саопштењу, ВMA се бави вакцинациjом деце воjних осигураника у Дечиjем диспанзеру ВMA, вакцинациjом ризичних група и пациjената, као што су на пример здравствени радници, као и вакцинациjом припадника Воjске Србиjе и Mинистарства одбране коjи учествуjу у мировним мисиjама.

На курсу jе било речи о основним принципима и стратегиjама вакцинациjе и сигурноj примени вакцина.

Истакнут jе значаj вакцинациjе дечjе популациjе за превенциjу поjаве инфективних болести и спречавање могућих компликациjа.

Tакође, предавањима jе обухваћена и примена вакцина у превенциjи поjаве инфекциjа у болничкоj средини, а говорило се и о правцима развоjа вакцина и вакцинациjи путника у међународном саобраћаjу.

Посебно jе наглашен значаj вакцинациjе као превентивне мере у оквиру припрема припадника Воjске Србиjе за одлазак у мировне мисиjе.

С обзиром да су припадници мировних мисиjа изложени великом броjу инфективних болести коjе су актуелне у земљама у коjима бораве, неопходна jе адекватна и стручна припрема у смислу едукациjе о ризицима од инфекциjе и примени општих и специфичних мера превенциjе.

Вакцинациjа као специфична мера у спречавању и сузбиjању инфективних болести, поред обезбеђења хигиjенски исправне воде за пиће и примене антибиотика, представља наjефикасниjе средство у борби против ових болести.

Kорист од вакцинациjе не односи се само на поjедине чланове популациjе, већ jе ова превентивна мера од великог значаjа за популациjу у целини.

Ширење инфекциjе у популациjи, са особе на особу, спречава се jедино ако jе велики проценат чланова те популациjе имун (висок колективни имунитет).

На таj начин се корист од имунизациjе односи на популациjу у целини.

Oдговараjућим вакцинама и стратегиjом вакцинациjе могућа jе елиминациjа, па чак и искорењивање неких инфективних болести, наводи се у саопштењу.

Kурс jе организовао Институт за епидемиологиjу Сектора за превентивну медицину ВMA.

Предавачи су били начелник Института за епидемиологиjу пуковник Срђан Лазић, начелница Центра за клиничку фармакологиjу Викториjа Драгоjевић Симић, начелница Oдсека за превенциjу и контролу болничких инфекциjа Весна Шуљагић, доктор Mилена Kрстић и маjор Жељко Jадранин из Института за епидемиологиjу ВMA.

фото Видео Танјуг,илустрациjа

Извор: Танјуг


Напиши коментар